Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (1)

Дистальний прикус

Неправильний прикус – проблема не тільки стоматологічна, але й загальномедична. Дистальний прикус – один з різновидів зубощелепних аномалій, що загрожує руйнуванням зубів. Хороша новина в тому, що з проблемою можна і потрібно боротися. У цьому матеріалі розповідаємо про дистальний прикус, його наслідки та способи корекції.

  • 3707
  • ~ 16 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 21.07.2022
  • Дата останнього редагування: 02.09.2023
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Дистальний прикус: що це таке

Дистальний прикус свідчить про надмірний розвиток верхньої або недорозвинення нижньої щелепи. При такій патології верхня щелепа помітно випирає вперед, в той час, як нижня щелепа здається впалою. У медичній літературі дистальний прикус відомий, як прогнатія. Від грецького «про» – це рух вперед, а «гнатос» – щелепа. Також зустрічається назва «дистальна оклюзія». Всі ці терміни описують явище, коли верхня щелепа висунута вперед.

Примітно, що прогнатичний прикус може бути і нормою. В такому випадку все залежить від ступеня прогнатії. Якщо щелепа сильно висунута вперед, і це поєднується з іншими ознаками дистального прикусу, то говорять про аномалію, яку можна і потрібно виправити. Легка, ледь помітна прогнатія часто не створює проблем, і такий прогнатичний прикус вважається нормою.

Дистальний прикус

Дистальна оклюзія: прояви

Неправильний прикус, перш за все, характеризує стан зубів, їх стан, а також стан щелепи та зовнішній вигляд. Дистальний прикус у цьому випадку не є винятком. Розглянемо основні ознаки цієї аномалії у дітей та дорослих:

  • Недорозвинення нижньої щелепи. Часто при дистальному прикусі помітна ця ознака. Недорозвинена нижня щелепа може поєднуватися, як з нормальною або надмірно розвиненою верхньою щелепою.
  • Сагітальна щілина. Це простір, який утворюється між верхніми та нижніми зубами при змиканні щелеп. Прогнатія верхньої щелепи призводить до того, що передні зуби під час змикання фізично не можуть стикнутися. Так утворюється сагітальна щілина.
  • Пташине обличчя. Верхня 2/3 і нижня третина обличчя непропорційні. Підборіддя здається занадто маленьким. Подборідна складка на цьому тлі виглядає, як друге підборіддя, навіть якщо у людини немає зайвої ваги. Така диспропорція відома, як пташиний профіль.
  • Привідкритий рот. Тяжкі варіанти аномалії супроводжуються і таким симптомом, як постійно привідкритий рот.
  • Порушення постави. При дистальному прикусі страждає й постава. Так, вісь тіла трохи зрушена вперед. В цьому випадку часто спостерігається сутулість.
  • Функціональні порушення. Ця патологія призводить до низки функціональних порушень. Зокрема, це складнощі з ковтанням, пережовуванням їжі та навіть носовим диханням. Нерідко людям з дистальною оклюзією доводиться дихати через рот. Також порушується вимова деяких звуків.
  • Супутні ознаки. Нерідко дистальний прикус поєднується з такими дефектами, як діастема (щілина між передніми верхніми зубами) або інші варіанти патологічного прикусу.

Положення зубів при дистальному прикусі
Положення зубів при дистальному прикусі

Причини

Розглянемо основні причини та фактори ризику патологічного прогнатичного прикусу:

  • Спадкові фактори. Будь-які аномалії прикусу, перш за все, мають генетичний компонент. Це найпоширеніша причина розвитку кістково-щелепних дефектів. За статистикою, 2/3 випадків дистального прикусу мають спадковий характер. За наявності генетичного компонента зовнішні чинники тільки підвищують ймовірність появи аномалії.
  • Особливості розвитку плоду. Друга за поширеністю причина патологічних оклюзій – внутрішньоутробний розвиток. Несприятливим фактором є виражений токсикоз, нестача поживних речовин та вітамінів у матері, захворювання (в тому числі й інфекційні) у вагітної жінки, вживання алкоголю, дія радіації та інші фактори.
  • Годування та ранній розвиток. Примітно, що у новонародженого нижня щелепа недорозвинена. Розширення нижньої щелепи відбувається з часом. Важливу роль в цьому відіграють навантаження, що надаються при харчуванні малюка. Якщо навантаження були адекватними, то розширення щелепи відбувається своєчасно. Вже до 6-місячного віку формується фізіологічна (ортогнатична) оклюзія. Занадто широкий отвір у пляшечки для годування порушує навантаження на щелепи, що сприяє формуванню неправильного прикусу.
  • Шкідливі звички. Дистальне положення зубів може сформуватися й під впливом деяких шкідливих звичок у дитини. Наприклад, це смоктання пальця або тривале смоктання соски (особливо з неправильним отвором). Лікарі рекомендують відучувати від соски дітей вже після 2-х років. Також потрібно стежити за харчуванням малюка. Вчасно почати давати тверду їжу. Це необхідно для формування нормального прикусу.
  • Фактор супутніх захворювань у дитини. Дистальний прикус у дитини іноді розвивається за деякими захворюваннями. Під ризиком – діти, що часто хворіють. Це різні захворювання органів дихальної системи – риніти, синусити та інші. На прикус також впливає і носова перегородка. Її викривлення призводить до порушення носового дихання. Так дитина починає дихати ротом. Підборіддя у неї опущене, що в майбутньому стає нормою. Дистальний прикус також формується і під впливом патологій, які впливають на здоров’я всього організму. Наприклад, це хвороби обміну речовин, ендокринні патології, нестача деяких вітамінів та мінералів, в першу чергу фтору та кальцію.

Види дистального прикусу

На сьогодні лікарі користуються різними класифікаціями дистального прикусу. Найбільш поширеною вважається класифікація за клінічними формами:

  • Зубоальвеолярна форма. У цьому випадку аномалія викликана неправильним ростом та розвитком зубів або зубних рядів. Такий різновид патології легше інших піддається терапії. В такому випадку пацієнту підійде ортодонтичне лікування
  • Кістякова форма. Гнатична (або скелетна) форма викликана порушенням формування щелеп. Виправлення гнатичних форм патологічних прикусів часто вимагає хірургічного втручання. Без операції такі форми патологічного прикусу у дорослих практично не лікуються.
  • Сумісна форма. В цьому випадку у неправильного прикусу є, як зубоальвеолярні, так і скелетні компоненти. Лікування підбирає лікар після ретельної діагностики та оцінки кожного з чинників на розвиток прикусу.

Щодо дистального прикусу ортодонтія також використовує класифікацію Енгля, згідно з якою виділяють 2 підкласи аномалії:

  • 1 підклас – форма, за якої верхні зуби спрямовані вперед. На цьому тлі утворюється і сагітальна щілина.
  • 2 підклас – верхні зуби спрямовані назад. Відповідно, сагітальної щілини немає.

Ситуація, за якої порушується оклюзія верхніх та нижніх зубів з формуванням сагітальної щілини, також відома як відкритий дистальний прикус.

Важливо!

У деяких джерелах згадується термін «глибокий дистальний прикус». З медичної точки зору це не зовсім коректно. Відзначимо, що глибокий прикус є самостійним захворюванням, і дуже рідко розвивається на тлі прогнатії.

Як виглядає дистальний прикус
Як виглядає дистальний прикус

Діагностика

Діагностика дистального прикусу не є важкою. Діагноз встановлюється після наступних обстежень:

  • зовнішній огляд;
  • комп’ютерна томографія;
  • зліпки зубів (для оцінки оклюзії);
  • фотографування зубів в різних проекціях.

Дистальний прикус: наслідки

Дистальний прикус призводить не тільки до стоматологічних, а й до інших ускладнень. 

Розглянемо найбільш часті наслідки аномалії:

  • Диспропорція обличчя. Маленька нижня щелепа та нормальна або масивна верхня щелепа призводять до формування пташиного профілю. Це серйозний психологічний фактор. У людини розвивається низька самооцінка.
  • Деформація кісток. Дистальний прикус – причина нерівномірного навантаження на щелепи. З цієї причини виникають різні дефекти та деформації кісткових структур зубощелепного апарата.
  • Функціональні порушення. При патологічних прикусах помітно страждають жувальна та ковтальні функції. Через проблеми в оклюзії передніх зубів, основне навантаження припадає на задні зуби. Це призводить до їх прискореного зношування та руйнування.
  • Запальні процеси. Неправильне положення зубів призводить до частих травм слизової оболонки порожнини рота. На цьому тлі часто з’являються ранки, а згодом – осередки постійного запалення. Так, пацієнти з дистальним (та іншими неправильними) прикусом часто стикаються з такими захворюваннями як стоматит, гінгівіт або пародонтит.
  • Порушення гігієни ротової порожнини. При патологічних прикусах людині важко дотримуватися повноцінної гігієни зубів та порожнини рота. У свою чергу недостатня гігієна призводить до появи карієсу.
  • Проблеми з роботою скронево-нижньощелепного суглоба (ВНС). Можлива поява характерних клацань під час розмови або прийому їжі. Крім того, порушується дикція (це пов’язано з утворенням сагітальної щілини).
  • Складнощі в подальшому стоматологічному лікуванні. Якщо аномальний прикус не лікувати, то в майбутньому це ускладнить більшість видів стоматологічного лікування. Перш за все, це стосується протезування.
Важливо: дистальний прикус та онкологія

Хронічне запалення (яке часто буває при патологічних прикусах) можна розглядати як передраковий процес. Встановлено, що запалення – це один з факторів виникнення злоякісної пухлини клітин. Тому нелікований дистальний прикус може стати причиною появи пухлин в ротовій порожнині.

Лікування дистального прикусу

Корекція аномального прикусу здійснюється, як ортодонтичними, так і хірургічними методами. Розглянемо детальніше тактику лікування даної проблеми.

Лікування у дорослих

Виправлення дистального прикусу у дорослих можливе тільки з використанням брекетів. Також застосовуються елайнери – спеціальні ортодонтичні капи. На відміну від брекетів, вони знімні. Для корекції роботи ВНС іноді застосовують суглобову шину.

Примітно, що після завершення лікування настає ретенційний період. Пацієнту призначають ретейнери, які необхідні для закріплення результатів.

Якщо у пацієнта діастема, то в такому випадку дозволяється використовувати вініри. В інших випадках вініри застосовуються тільки після корекції прикусу.

Лікування дистального прикусу брекетами

Лікування у дітей

При тимчасовому та змінному прикусі обходяться без брекетів. З раннього віку немовляті необхідний правильний формат вигодовування. Отвори пляшечок для вигодовування не повинні бути занадто широкими.

Для трохи старших дітей застосовуються різні ортодонтичні вироби, такі як пластина, лицьова дуга, апарати, що регулюють активність нижньої щелепи та інші.

Лікування дистального прикусу капами

Корекція в домашніх умовах

Аномальні прикуси в домашніх умовах не лікуються. Лікування вдома обмежується спеціальними вправами та масажем ясен, яких призначить лікар як додаткове лікування. Але основні процедури здійснюються в клініці.

Хірургічне виправлення

Важкі гнатичні форми дистального прикусу усуваються хірургією. Занадто вузька щелепа може бути доповнена кістковими або штучними імплантами. Також для корекції підборіддя проводиться пластична операція – ментопластика.

Профілактика

Мінімізувати ризик аномального прикусу можна, якщо дотримуватися наступних правил:

  • правильно годуєте дитину;
  • відучіть дитину від шкідливих звичок;
  • своєчасно вирішіть проблеми частих захворювань органів дихання;
  • виключіть раннє видалення молочних зубів.

Виправлення дистального прикусу – Київ, клініка ЦІС

У Центрі Ізраїльської Стоматології на Лівому березі (Київ) для виправлення аномального прикусу застосовуються сучасні ортодонтичні технології. Завдяки нашій клініці Україна отримала інноваційні ізраїльські методики лікування стоматологічних захворювань. Наша клініка займається, як дорослими, так і маленькими пацієнтами.

Поширені запитання

  • Чи можлива повна корекція прикусу з використанням брекетів?

    Все залежить від різновиду патологічного прикусу та тяжкості аномалії. Брекет-системи дають хороший результат при зубоальвеолярних формах, не обтяжених щелепними дефектами. Якщо недорозвинення щелеп пов’язане з більш серйозними порушеннями, то в такому випадку на додаток застосовуються інші ортодонтичні конструкції, іноді потрібна і операція. Серед ортодонтичних конструкцій і апаратів при дистальному прикусі використовується лицьова дуга, апарат Гербста, еластики й інші.

  • Що буде якщо дистальний прикус залишити без корекції?

    За відсутності лікування аномального прикусу зростає ризик наступних проблем:

    • психологічний дискомфорт через диспропорції обличчя (занадто маленьке підборіддя, опущена нижня губа, формування «пташиного профілю»);
    • висока стираність зубів, що призводить до їх руйнування;
    • функціональні порушення – складнощі з жуванням та ковтанням;
    • високий ризик запальних захворювань ротової порожнини;
    • ризик появи злоякісних пухлин;
    • порушення гігієни порожнини рота;
    • порушення дикції.
  • Скільки носять брекети для корекції дистального прикусу?

    Все залежить від віку пацієнта та ступеня тяжкості патології. Чим раніше почати лікування, тим швидше і ефективніше воно буде. У дітей та підлітків на етапі змінного прикусу лікування брекетами займає близько 1-1,5 року. Дорослі носять брекети довше, оскільки процес виправлення з віком сповільнюється.

  • Які зуби потрібно видалити за даної патології?

    Видаляються надкомплектні (зайві) зуби. Також шліфуються ікла для нормалізації оклюзії.

  • Яка вартість виправлення дистального прикусу?

    Ціна залежить від ступеня тяжкості захворювання та обсягу терапевтичних заходів. Як правило, вартість оголошують пацієнтові тільки після діагностики.

Висновок

Важливо запам’ятати такі висновки щодо дистального прикусу:

  • Це аномалія, за якої недорозвинена нижня щелепа.
  • Маленька щелепа часто є наслідком генетичних дефектів. Також аномалія розвивається під час порушення внутрішньоутробного розвитку, шкідливі звички та деяких інших факторах. Етиологія патологічних прикусів досі повністю не розкрита.
  • Лікуванням патологічних прикусів займається ортодонт.
  • Розширення нижньої щелепи при гнатичних формах аномалії можливо тільки за допомогою хірургії.
  • Масаж ясен, міогімнастика та спеціальні вправи не виправлять прикус. Ці методи застосовуються лише на додаток до основного лікування.

Джерела:

  1. Fields HW, Warren DW, Black K, Phillips CL. Relationship between vertical dentofacial morphology and respiration in adolescents. Am J OrthodDentofacialOrthop. 1991; 99(2):147-154.
  2. Арсенина О.И., Гуненкова И.В. Ретенционный период после ортодонтического лечения пациентов с дистальной окклюзией с использованием несъемной ртодонтической техники // Новое в стоматологии. — 1995. — № 3.
  3. Еловикова А.Н. Комплексная диагностика сагиттальных аномалий окклюзии зубных рядов и эффективность их лечения у детей / Автореф. дис. д-ра мед.наук. — Пермь, 1997.
  4. Оспанов Б.Т. Планирование и прогнозирование этапов и результатов комплексного лечения дистальной окклюзии у подростков и взрослых / Автореф. дис. канд. мед.наук. — М., 1990.
  5. Фадеев Р.А., Кудрявцева О.А. Особенности диагностики и реабилитации пациентов с зубочелюстными аномалиями, осложненными заболеваниями височно-нижнечелюстных суставов и жевательных мышц // Институт Стоматологии. — 2008. — Т. 41. — С. 20-21.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Коментарі до статті
Общая оценка
5 / 5
  • Все комментарии 1
  • Нейтральные 0
  • Положительные 1
  • Ірина 19.07.2023

    Дуже структуровано і зрозуміло викладений матеріал. Я логопед, отримала важливу для роботи інформацію. Буду обов'язково рекомендувати консультації лікаря-ортодонта батькам, діти яких мають такі особливості прикусу.

    • 2
    • 0

Ответ на комментарий от

Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки