Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (0)

Імплантація зубів під час вагітності: чи варто йти на ризик

Імплантація зубів — найефективніший спосіб відновити цілісність зубного ряду. Однак ця процедура має низку абсолютних та тимчасових протипоказань. Під час вагітності з імплантацією краще почекати. Принаймні, до цього схиляється більшість стоматологів та акушерів-гінекологів. Розповідаємо, чому вагітність — не найкращий час для імплантації.

  • 1527
  • ~ 10 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 21.07.2022
  • Дата останнього редагування: 01.03.2023
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Чи можна ставити імпланти під час вагітності?

Коротка відповідь — ні. Особливо це стосується ранніх термінів вагітності, коли відбувається формування органів у плода. Імплантація зубів — хірургічне втручання, яке цілком може бути відкладене або змінене альтернативними процедурами з відновлення зубів. 

Чому варто відкласти імплантацію під час вагітності

Більшість фахівців справедливо вважає, що під час вагітності з імплантацією зубів потрібно почекати. Тим більше, якщо на це немає термінових медичних показань. Наводимо кілька аргументів на користь такого рішення:

  • Імплантація — це стрес. Це хірургічна процедура, для якої потрібне знеболення (анестезія). На перший погляд може здатися, що це незначне втручання, але це не так, особливо для вагітної жінки. Варто враховувати і післяопераційні ускладнення (наприклад, набряк) та обмеження. З останніх — деякі обмеження в харчуванні, що небажано для вагітної жінки. 
  • Дія рентгена. Перед імплантацією обов’язково виконуються рентгенографічні дослідження (наприклад, панорамний знімок). Це додаткові дози опромінення, які небажані в період виношування плоду. 
  • Лікарські препарати. Імплантація зубів під час вагітності —  це й додаткове лікарське навантаження на організм. Зокрема, це введення анестетиків, а після операції — прийом антибіотиків та знеболюючих препаратів. Під час вагітності такі ліки призначають тільки в окремих випадках. 
  • Кальцій та інші елементи. У вагітної жінки значні ресурси організму йдуть на розвиток плоду. У цьому сенсі імплантація зубів у такому стані може виявитися неякісною, адже для успішного приживлення імплантату також необхідний кальцій та інші мікроелементи.

З огляду на складнощі, які іноді виникають, більшість лікарів схиляється до думки, що імплантація та вагітність несумісні. Тому, якщо ви в процесі встановлення зубних імплантів (а на це йде до 6 місяців), то із зачаттям дитини краще почекати.

Рентген під час вагітності

На якому терміні можна безпечно поставити імплант?

Якщо вже прийнято рішення про встановлення імплантів, то потрібно розуміти, що імплантація зуба під час вагітності оптимальна на 12-29 тижні виношування плоду. В цей період вже сформовані всі органи і системи плоду, тому ймовірність ускладнень мінімізована. 

Важливо!

На ранніх термінах вагітності ставити імплантат категорично не можна. У цей період формуються всі тканини та органи малюка. Важливо, щоб цей процес проходив правильно, без зайвих навантажень на організм матері. 

До того ж потрібно врахувати, що імплантація зубів вагітним жінкам проводиться далеко не у всіх випадках. У такому стані жінка обов’язково відвідує стоматолога. Рішення про імплантацію приймають лікарі виходячи з поточного стану здоров’я. У більшості випадків з імплантацією воліють почекати або ж — замінити її іншими видами відновлення зуба. 

Що робити вагітним жінкам за відсутності зуба

Якщо під час вагітності виникла проблема в зубному ряді (або ви не встигли її вирішити завагітнівши), то алгоритм дій наступний: 

  • Не панікуйте. Пам’ятайте, що проблеми з зубами мають тимчасовий характер. Після вагітності ви зможете усунути всі дефекти. А зайві переживання в такому стані зовсім небажані. До того ж, стоматологи вам можуть запропонувати протезування зубів під час вагітності і низку інших альтернативних методик, які не мають абсолютних або тимчасових протипоказань. 
  • Пройдіть обстеження. Після зачаття дитини за ваше здоров’я відповідає акушер-гінеколог. Саме цей лікар приймає рішення про доцільність тих чи інших медичних втручань під час вагітності. Тому після відвідування стоматолога ви повинні проконсультуватися у свого гінеколога, який висловить свою думку щодо імплантації зубів. 
  • Виберіть грамотного стоматолога. У Центрі Ізраїльської Стоматології лікарі мають великий досвід роботи з вагітними жінками. Важливо звернутися саме до такого фахівця, який розуміє всі нюанси стану здоров’я вагітних жінок.

Альтернатива імплантації під час вагітності

Якщо питання про відновлення втраченого зуба (або зубів) не терпить зволікань, то вагітним жінкам стоматологи можуть запропонувати низку альтернатив. Зокрема, це: 

Це може бути, як тимчасовим, так і постійним рішенням існуючої проблеми. В такому разі все залежить від самого дефекту, медичних показань та уподобань пацієнтки. Примітно, що якщо корінь зуба зберігся, то можна поставити коронки на спеціальних (кульшових) вкладках. 

Лікування зубів під час вагітності

Імплантація зубів під час грудного вигодовування

Більш складним і комплексним є питання про імплантацію зубів під час грудного вигодовування. Річ у тім, що якщо під час вагітності жінка втратила зуб, то відкласти імплантацію на кілька місяців — не проблема. Але якщо з цим питанням затягувати (на рік і більше), то зростає ризик атрофічної зміни щелепної кістки. Пов’язано це з відсутністю належного навантаження на місце, де раніше був зуб. 

У зв’язку з цим рішення про імплантацію під час грудного вигодовування вирішується разом з лікарями. Якщо препарати для анестезії виводяться з організму швидко (що не зробить істотного впливу на якість годування), то з антибіотиками справи йдуть складніше. 

У більшості випадків, як і в ситуації з вагітністю, під час годування лікарі також вважають, що кращі альтернативні варіанти —  коронки, мости і т.д. 

Що робити, якщо про вагітність стає відомо в процесі імплантації?

Буває і так, що вагітність настала під час процедури імплантації (яка часто займає кілька місяців).Одразу відзначимо, що в цьому немає нічого катастрофічного. В такому разі важливо дотримуватися наступних рекомендацій: 

  • Будьте спокійні. Зайві переживання абсолютно зайві. Якщо зачаття відбулося після встановлення імплантів, то це свідчить про те, що процеси остеоінтеграції (приживлення імпланта у кісткову тканину) вже швидко відбуваються. 
  • Повідомте лікарів. Повідомте про вагітність стоматолога, а гінекологу розкажіть про імплантати. Лікарі врахують поточні обставини. 
  • Приймайте вітаміни та мінерали. Швидше за все, лікар призначить вітамінно-мінеральні комплекси. Зокрема, це препарати з кальцієм, фтором, фосфором та іншими елементами. Це необхідно для гармонійного розвитку плоду під час імплантації. 
  • Дотримуйтеся гігієни ротової порожнини. Слідкуйте за гігієною порожнини рота. У цей період особливо небезпечні інфекційно-запальні захворювання (наприклад, гінгівіт, пародонтит та інші), адже вони потребують прийому антибіотиків та інших препаратів, які небажані під час вагітності.

Висновок

Підіб’ємо підсумки:

  • Імплантація під час вагітності — небажана процедура. 
  • На ранніх термінах ставити імплантати категорично не можна. 
  • Після імплантації зубів вагітність можна планувати через 4-6 місяців. 
  • Протезування зубів під час вагітності — хороша альтернатива імплантації. Але і з протезуванням також потрібно бути обережним, з огляду на всі ризики для жінки і плоду. 

Поширені запитання

  • Через скільки після пологів можна ставити імплант?

    Тут важливо врахувати кілька факторів: нормалізація гормонального фону, нормалізація циклу, а також годування дитини грудьми. У більшості випадків імплантація проводиться через 1,5-2 роки після пологів.

  • Чи можна ставити коронки під час годування грудьми?

    Можна, але тільки після консультацій з лікарями. В такому разі враховується дія препаратів (зокрема, антибіотиків), які можуть використовуватися в стоматологічній практиці.

  • Як вагітність впливає на встановлені імпланти?

    Як імплантація негативно позначається на вагітності, так і навпаки. Під час виношування плоду основна частина поживних речовин, а також мінералів йде на підтримку життєво важливих органів і систем жінки, а також формування плоду. В такому разі остеоінтеграція штучного кореня (імпланта) розглядається організмом, як другорядне явище. Тому якість імплантації може бути низькою. 

  • Чи можна вагітніти після імплантації зубів?

    Так. У більшості випадків жінкам дітородного віку, які планують дитину, лікарі рекомендують відкласти зачаття після встановлення імплантів. Планувати дитину можна через 4-6 місяців після імплантації.

УВАГА!

Цей матеріал не замінює консультації лікаря та не може бути використаним для встановлення діагнозу або лікування.

Джерела:

  1. Vt H, T M, T S, Nisha V A, A A. Dental considerations in pregnancy-a critical review on the oral care. J Clin Diagn Res. 2013;7(5):948-953. doi:10.7860/JCDR/2013/5405.2986
  2. Favero V, Bacci C, Volpato A, Bandiera M, Favero L, Zanette G. Pregnancy and Dentistry: A Literature Review on Risk Management during Dental Surgical Procedures. Dent J (Basel). 2021 Apr 19;9(4):46. doi: 10.3390/dj9040046. PMID: 33921608; PMCID: PMC8072957.
  3. Bajkin BV, Wahl MJ, Miller CS. Dental implant surgery and risk of bleeding in patients on antithrombotic medications: A review of the literature. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol. 2020 Nov;130(5):522-532. doi: 10.1016/j.oooo.2020.07.012. Epub 2020 Jul 25. PMID: 32811791.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки