Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (17)

Антибіотики при зубному болю: що, коли і навіщо?

При бактеріальних інфекціях іноді доводиться вдаватися до антибіотиків. Хвороби зубів і ротової порожнини – не виняток. Головне правило при антибіотикотерапії – не призначати антибіотики самостійно! Цим займається тільки лікар після проведення діагностики. Антибіотики при флюсі або антибіотики при запаленні кореня зуба можуть бути різними в залежності від ряду факторів. Розглянемо основні види антибіотиків, які застосовуються для лікування стоматологічних захворювань.

  • 20071
  • ~ 14 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 20.07.2022
  • Дата останнього редагування: 02.09.2023
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Коли приймати антибіотик для зубів

Антибіотики – препарати, які використовуються для лікування бактеріальних інфекцій. Важливо відзначити, що мова йде саме про бактеріальні захворювання, а не вірусні або грибкові. Проти вірусів або грибків антибіотики безсилі. Тому, якщо мова йде про вірусне або грибкове захворювання, то в таких випадках доречно застосовувати противірусні та протигрибкові препарати відповідно.

Антибіотики застосовуються і в стоматологічній практиці, коли болить зуб. При цьому важливо розуміти, в яких випадках біль інфекційного (бактеріального) походження, а в яких – неінфекційного.

Поширений тип зубного болю – при пульпіті. Виникає вона, коли карієс вже роз’їв верхній шар емалі. Новоутворена дірка дістає до пульпи зуба, через що останній починає боліти при впливі різних подразників – термічних, хімічних або механічних. В даному випадку антибіотики марні. Для того щоб вгамувати біль при пульпіті, застосовуються протизапальні препарати.

У випадках, коли болить мертвий зуб, висока ймовірність того, що причина в бактеріях. Як відомо, мертвий зуби (із запломбованими каналами) не може хворіти сам по собі. Якщо такий біль виникає, значить, в тріщинах або порожнинах зуба завелися бактерії. Мікроорганізми розмножуються, заражають ясна і призводять до появи гною. Вищеописана патологія – не що інше, як флюс. Антибіотик при флюсі підбирає лікар після проведення діагностики. Адже слід встановити і вид патогенної бактерії, щоб антибіотик при флюсі спрацював напевно.

Антибіотики в стоматологічній практиці також застосовуються в наступних ситуаціях:

  • Після хірургічних операцій. Видалення зуба та інші хірургічні втручання іноді ускладнюються інфекційним процесом. Щоб уникнути бактеріального зараження хірургічне лікування супроводжується і антибіотикотерапією.
  • Захворювання періодонта. Запущені варіанти патологій періодонта іноді ускладнюються гнійним періоститом (флюсом). Щоб уникнути такого розвитку подій лікування захворювань періодонта іноді супроводжується прийомом антибіотиків.

Перераховані вище випадки – не єдині, при яких застосовуються антибактеріальні препарати. Ці ліки призначає лікар виходячи з клінічної картини, а також індивідуальних особливостей пацієнта. У низці випадків антибіотики призначаються і в профілактичних цілях – коли є ймовірність приєднання бактеріальної інфекції. Ці ризики оцінює лікар.

Антибіотики при флюсі

Антибіотики при флюсі і зубному болю: види препаратів

Сьогодні в стоматологічній практиці застосовуються різні антибіотики при флюсі і зубному болі. Нагадаємо, що антибіотики прийнято ділити на класи. Розглянемо найпопулярніші види антибіотиків при гнійному ураженні ясен.

Нітроімідазоли

Нітроімідазоли – це синтетичні антибактеріальні препарати, що проявляють високу активність по відношенню до анаеробних мікроорганізмів (бактерій, що живуть в умовах без кисню). Найпопулярнішим препаратом цієї групи є метронідазол, який використовується з 60-х років минулого століття.

Механізм дії нітроімідазолів пов’язаний із порушенням реплікації ДНК і синтезу білка мікробних клітин. Такі порушення несумісні з життям бактерії.

Представники цієї групи антибіотиків виявляють активність щодо більшості анаеробних бактерій (як грампозитивних, так і грамнегативних). До нітроімідазолу також чутливі деякі види найпростіших мікроорганізмів і бактерія Helicobacter pylori. Остання є причиною розвитку гастриту і виразкової хвороби шлунка (а також пухлинних уражень слизових органів шлунково-кишкового тракту).

Фторхінолони

Це група лікарських засобів, які проявляють антибактеріальну активність щодо широкого спектра бактерій. Примітно, що фторхінолони не зважають антибіотики в класичному сенсі цього слова. Справа в тому, що у антибіотиків (навіть синтетичних) завжди є аналоги природного походження. У фторхінолонів природного аналога немає.

До найбільш популярних представників фторхінолонів відносяться ципрофлоксацин, офлоксаацін, моксифлоксацин, ломефлоксацин, левофлоксацин та інші.

Механізм дії ф торхінолонів зводиться до пригнічення ряду важливих ферментів мікробів. Це призводить до порушення синтезу ДНК і загибелі бактеріальної клітини.

Лінкозаміди

Лінкозаміди – група антибактеріальних препаратів, куди входять такі антибіотики як лінкоміцин і кліндаміцин.
Механізм дії лінкозамідов зводиться до придушення синтезу білка в бактеріальних стінках.

Антибіотики при хворобах зубів

Антибіотики при запаленні кореня зуба

При зубному болю, викликаної запаленням кореня зуба, лікарі також призначають фторхінолони (як і при флюсі). Крім того, при запальних патологіях кореня зуба застосовуються також антибіотики пеніцилінового і тетрациклінового ряду. Розглянемо їх докладніше.

Пеніциліни

Це перші антибіотики, які були відкриті Олександром Флемінгом у 1928 році. Основний механізм дії пеніцилінів – бактерицидний. Ці препарати порушують синтез пептидоглікану – компонента клітинної стінки бактерії. Це призводить до загибелі бактерії.
В даний час в стоматологічній практиці застосовуються різні види антибіотики пеніцилінового ряду. Найпоширеніші – це амоксицилін і ампіцилін.

Тетрацикліни

Ще один клас антибіотиків, який був відкритий давно – ще в 40-х роках минулого століття. Тетрацикліни діють проти широкого спектра бактерій, як відносно грамнегативних, так і грампозитивних мікроорганізмів.

Механізм дії тетрацикліну – пригнічення білкового синтезу в клітинах бактерій. Мікроорганізми перестають синтезувати життєво важливі білки, через що і гинуть.

Як довго працюють антибіотики при зубному болю

У більшості випадків лікувальний ефект від антибіотиків настає протягом перших трьох діб. Якщо полегшення за цей час не настає, то в такому випадку часто приймається рішення про призначення іншого препарату.

Мінімальний курс прийому антибіотиків становить 5 діб. При цьому для кожного пацієнта встановлюється індивідуальний курс терапії в залежності від ряду факторів.

У деяких випадках антибіотики не спрацьовують, пацієнт не відчуває терапевтичного ефекту від їх прийому. Розглянемо типові випадки, коли антибактеріальні препарати не працюють:

  • Недостатня доза ліків. При проведенні антибіотикотерапії важливою умовою є чітке дотримання дозування. Якщо приймати менше прописаного лікарем, то і ефекту не буде. Іншими словами, для пригнічення патогенної флори не вистачило діючої речовини. Врахуйте, що дозування антибіотика залежить і від віку, і ваги пацієнта. Чим більше вага пацієнта, тим більше препарату потрібно для досягнення потрібно концентрації препарату в крові.
  • Недостатня тривалість терапії. Суворо дотримуйтеся режиму і тривалості прийому препарату. Деякі пацієнти, відчувши полегшення, вирішують переривати курс, чим роблять помилку. Передчасне переривання курсу антибіотикотерапії загрожує розвитком антибіотикорезистентності – стійкості патогенної і умовно-патогенної флори до антибактеріальних препаратів.
  • Деякі супутні захворювання. Перед призначенням ліків лікар повинен володіти вичерпною інформацією щодо здоров’я пацієнта. Важливо повідомити лікаря про всі хронічні і недавно перенесені гострі захворювання, які можуть вплинути на ефективність антибіотикотерапії.
  • Непереносимість антибіотика. На деякі види антибіотиків у пацієнта може бути індивідуальна непереносимість. Не варто впадати у відчай. Якщо не підходить один антибіотик, то завжди знайдеться альтернативний антибактеріальний препарат. Іноді у пацієнта виникають проблеми з прийомом антибіотика всередину (у вигляді таблеток, капсул або розчинів). У таких випадках приймається рішення про ін’єкційне застосування антибіотиків, минаючи шлунково-кишковий тракт.
  • Взаємодія з іншими активними речовинами. Лікарю потрібно повідомити про ліки, які пацієнт приймає. Деякі препарати не можна приймати разом з антибіотиками, оскільки вони нівелюють ефект останніх. Крім того, під час антибіотикотерапії забороняється і прийом спиртних напоїв. В іншому випадку, лікування не принесе бажаного ефекту.

Що потрібно знати, приймаючи антибіотики

Розглянемо деякі факти про антибіотики, які допоможуть пацієнтові не допускати помилок при антибіотикотерапії:

  • Прийом антибіотиків не можна поєднувати з алкоголем. Лікарі забороняють приймати спиртне, оскільки алкоголь збільшує ймовірність побічних дій. Встановлено, що розпивання спиртних напоїв на тлі антибіотикотерапії підвищує ймовірність головного болю, болю в животі, тахікардії, підвищення тиску. Крім того, алкоголь – це додаткове навантаження на печінку, якій і без того важко справлятися з ліками. Таким чином, прийом алкогольних напоїв збільшує час одужання.
  • Антибіотики, апельсиновий сік і молоко. Мало кому про це відомо, але антибіотики небажано запивати фруктовими соками (зокрема, апельсиновим, грейпфрутовим, яблучним або ананасовим), а також молоком або молочними продуктами. Пов’язано це з тим, що перераховані вище напої погіршують процес всмоктування антибіотиків. З цієї причини погіршується ефективність лікування антибіотиками. Тому, після прийому ліків утримайтеся від вживання соків і молока мінімум протягом 3-х годин.
  • Антибіотики під час їжі. Деякі види антибіотиків слід приймати натщесерце. Для інших жорстких обмежень немає, і їх дозволено приймати під час їжі. Уважно читайте інструкції до препаратів і проконсультуйтеся з лікарем щодо режиму прийому ліків.
  • Ліки та антибіотики. В інструкціях до антибіотика вказаний список препаратів, з якими небажано його поєднувати. Деякі поєднання можуть послаблювати дію антибіотика або ж збільшувати ймовірність і інтенсивність побічних ефектів.
  • Грамотний розподіл дози антибіотика. Кратність прийому антибіотиків в добу безпосередньо пов’язана з його ефективною концентрацією в крові. Наприклад, якщо в інструкції сказано, що препарат приймати 1 раз на добу, то це означає, що після прийому він зберігає ефективність протягом 24 годин. Таким чином, другий раз антибіотик потрібно випити на наступний день, приблизно в такий же час. Якщо в інструкції сказано, що приймати препарат потрібно 2 рази на добу, то тоді проміжок між прийомами повинен становити 12 годин; якщо 3 рази на добу – проміжок повинен становити 8 годин.

Побічні реакції від антибіотиків

Від антибіотиків, як і інших ліків, бувають побічні реакції. Розглянемо найчастіші проблеми, з якими стикаються пацієнти від прийому цих препаратів:

  • Проблеми з травленням. Пов’язано це з порушенням нормальної мікрофлори. Антибіотики вражають не тільки патогенну і умовно-патогенну флори, але і нормофлору. Зміна балансу мікрофлори призводить до розвитку шлунково-кишкових розладів. Зокрема, це діарея, здуття живота, іноді закрепи.
  • Алергічні реакції. Після прийому антибіотиків деякі пацієнти відзначають алергічні реакції. Це шкірний висип, нежить, чхання, сльозоточивість і набряки. У важких випадках можливі сильні алергічні реакції аж до анафілактичного шоку. Примітно, що збої в роботі імунітету (і пов’язані з цим алергічні реакції) часто є наслідком кишкових розладів. Нагадаємо, що величезна кількість кишкових бактерій бере безпосередню участь в роботі імунітету.
  • Головні болі. Це ще один поширений побічний ефект від прийому антибіотиків. Деякі пацієнти, які раніше ніколи не скаржилися на головний біль, відзначають у себе цей симптом під час прийому антибіотиків.
  • Чутливість до сонця. На фоні прийому антибіотиків не рекомендують засмагати або відвідувати солярії. Пов’язано це з тим, що деякі антибактеріальні препарати проявляють себе як фотосенсибілізатори – світлочутливі компоненти. Це помітно збільшує ймовірність отримати опік.
  • Грибкові інфекції. Оскільки антибіотики пригнічують і нормальну флору слизових оболонок, то на цьому фоні підвищується ймовірність розвитку грибкових інфекцій. Наприклад, кандидоз порожнини рота (молочниця) часто виникає через прийом антибіотиків.
  • Фарбування зубів. Ще одна неприємність від антибіотиків – пігментація зубів. Найчастіше з цією проблемою стикаються пацієнти, що приймають антибіотики тетрациклінового ряду. У низці випадків таке фарбування носить незворотній характер, особливо в дитячому віці.
  • Інші побічні ефекти. Спектр побічних реакцій від антибіотиків не обмежується перерахованими вище ефектами. На тлі прийому цих ліків у пацієнта може виникнути біль в суглобах, двоїння в очах, проблеми з роботою печінки і нирок (через інтоксикацію) і навіть пригнічений настрій і депресія.

 

Лікування зубів

Інші способи лікування інфекцій зубів і ротової порожнини

Доцільність антибіотикотерапії визначається виключно лікарем після проведення діагностики. У низці випадків обійтися без антибіотиків не можна, оскільки іншими способами позбутися від патогенної інфекції не є можливим.

У деяких випадках при запальних патологіях зубів і ротової порожнини можуть використовуватися антисептичні препарати та протизапальні засоби. У лікуванні і профілактиці запальних захворювань порожнини рота непогано зарекомендували себе і народні засоби, наприклад, полоскання відварами трав. Однак пам’ятайте, що засоби народної медицини не можна використовувати в якості основного виду лікування. Їх допустимо використовувати як доповнення до основного лікування.

Антибіотики для дітей

Антибіотики застосовуються і в педіатричній практиці, однак для маленьких пацієнтів лікар підбирає ці препарати з великою обережністю. Враховується не тільки вік дитини та її вага, але також і спектр можливих побічних дій. Є антибіотики, які заборонені для використання в педіатричній практиці. Підбором необхідного препарату займається лікар виходячи з безлічі чинників.

На закінчення

Наостанок читачам слід розповісти і про важливість грамотного відновлення після антибіотиків. Особливу увагу слід приділити поліпшенню роботи кишечника. Для найшвидшого відновлення мікрофлори пацієнтові призначають пробіотики і пребіотики. Перші являють собою живі культури бактерій (наприклад, йогурти). Оскільки далеко не всі бактерії подолають бар’єр шлункового соку, то ефективність пробіотиків все ще під питанням.

Пребіотики – це їжа з великим вмістом клітковини (наприклад, висівки). Потрапляючи в кишечник, клітковина сприяє зростанню корисних бактерій, відновлюючи тим самим баланс мікрофлори.

Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Коментарі до статті
Общая оценка
5 / 5
  • Все комментарии 13
  • Нейтральные 0
  • Положительные 13
  • Айнур 06.11.2023

    информативно, спасибо. а после укола антибиотиков сколько нельзя полоскать рот и кушать?

    • 0
    • 0
    admin 06.11.2023

    Здравствуйте! Можно сразу кушать

  • Александра 27.05.2023

    Спасибо за информацию!

    • 2
    • 0
  • Ольга 17.01.2022

    Благодарю! Полезная информация!

    • 5
    • 0
  • Суп 31.03.2022

    Спасибо , а расскажите если пропила антибиотик зуб перестал болет без лечения . Через сколько он заболит ?

    • 21
    • 0
    Ольга 16.08.2023

    В мене заболів через пів року, але другий курс антибіотиків уже не ефективний😔

  • Алекс 20.03.2022

    Супер!

    • 3
    • 0

Ответ на комментарий от

Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки