Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (1)

Кандидоз порожнини рота

Білий наліт на язику – характерна ознака грибкового ураження. Від кандидозу (або молочниці) не застрахований ніхто. При цьому не варто з хвороби робити трагедії. Своєчасне звернення до лікаря і грамотне лікування не залишать і сліду від кандидозу порожнини рота. Розглянемо докладніше причини цього захворювання, методи лікування та способи профілактики.

  • 4772
  • ~ 9 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 17.07.2022
  • Дата останнього редагування: 25.08.2022
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Причини кандидозу

Серед грибкових уражень порожнини рота особливе місце займає кандидоз на увазі найбільшою поширеністю. У народі це захворювання відоме як молочниця. Така назва пояснюється характерним білим нальотом на слизових, які були вражені грибком.

Молочниця викликається грибком з роду Candida, тому хвороба називається кандидозом. Це дріжджоподібні гриби, що входить до складу нормальної флори. У низці випадків грибок виходить з-під контролю імунної системи і починає безконтрольно розмножуватися, що і призводить до патології. Тому кандиду відносять до умовно-патогенної мікрофлори, яка набуває ознак патогенності лише за певних умов.

Розглянемо причин, через які виникає молочниця в роті:

  • Зниження імунітету. Збої в роботі імунної системи – головний фактор розвитку кандидозу. При слабкому імунітеті Candida безконтрольно розмножується, що призводить до грибкової інфекції. Зниження захисних властивостей організму виникає при вроджених або набутих імунодефіцитах, ВІЛ-інфекції, цукровому діабеті, нестачі вітамінів і мінералів, онкологічних патологіях та інших захворювань, що послаблюють імунну систему.
  • Прийом антибіотиків. При лікуванні антибактеріальними препаратами усуваються не тільки патогенні мікроорганізми, а й корисна мікрофлора. Відбувається дисбаланс між корисною і умовно-патогенною флорою, що може бути причиною виникнення дисбактеріозу. На фоні такого дисбалансу підвищується ймовірність і грибкових інфекцій. Кандидоз у роті розвивається, наприклад, на фоні безконтрольного прийому місцевих антибактеріальних препаратів для лікування ангіни та інших бактеріальних патологій порожнини рота.
  • Прийом гормональних препаратів. При деяких захворюваннях пацієнтам призначають інгаляції стероїдними протизапальними препаратами. Побічний ефект таких препаратів – зниження місцевого імунітету і дисбаланс місцевої мікрофлори, на фоні чого активізується Candida.
  • Неправильне харчування. Грибки гарно себе почувають в середовищі з достатньою кількістю простих вуглеводів. Тому, якщо вживати їжу з переважанням цукрів, то ймовірність розвитку грибкової інфекції підвищується.
Важливо! 

До факторів ризику розвитку кандидозу порожнини рота також відносять куріння, пірсинг на губах або на язику, а також носіння знімних протезів. В останньому випадку при недостатній дезінфекції частини протеза покриваються плівкою з мікроорганізмів. Іноді в складі таких плівок переважають кандиди, що в майбутньому сприяє розмноженню грибка в порожнині рота. Тому пацієнти, які носять знімні протези, повинні ретельно стежити за станом цих виробів і дотримуватися рекомендацій по догляду.

Грибок Candida
Грибок Candida під мікроскопом

Види кандидозу порожнини рота

Відповідно до прийнятої класифікації, кандидоз ротової порожнини ділиться на первинний і вторинний. Про первинний кандидоз говорять, коли зона грибкового ураження обмежується ротовою порожниною. Якщо інфекційний процес перекинувся на інші частини і органи, то це вторинний кандидоз.

Крім того, кандидоз порожнини рота також поділяють на види за зовнішнім виглядом. Так, виділяють псевдомембранозний, атрофічний і гіперпластичний кандидози. Розглянемо докладніше ці різновиди грибкового ураження порожнини рота.

Псевдомембранозний кандидоз

Цей різновид грибкової інфекції протікає в гострій формі. Саме псевдомембранозний вид кандидозу і називають молочницею, на частку якої припадає понад 35% випадків інфікування грибками роду Candida.

Псевдомембранозний кандидоз – це гостра інфекція, що виникає у дорослих і дітей на фоні перерахованих вище причин і обставин. У осіб з хронічними імунодефіцитними станами псевдомембранозний кандидоз іноді переходить в хронічну стадію з періодами загострення і ремісії.

Атрофічний кандидоз

Атрофічний або еритематозний кандидоз протікає в гострій і хронічній формі. Часто хвороба розвивається на фоні тривалого прийому кортикостероїдних препаратів або антибіотиків. У рідкісних випадках інфекція маніфестує вже через кілька днів після прийому антибактеріальних препаратів.

На відміну від молочниці, атрофічний кандидоз проявляється почервонінням язика і слизової оболонки порожнини рота. При тривалому застосуванні кортикостероїдних препаратів іноді відбувається депапіляція – втрата сосочків язика. З цієї причини у пацієнтів навіть після одужання порушуються смакові відчуття.

Важливо!

Хронічна форма еритематозного кандидозу часто пов’язана з неналежним доглядом за знімними протезами.

Гіперпластичний кандидоз

Гіперпластичний, «бляшковий» або «вузловий» кандидоз зустрічається рідко, складаючи близько 5% випадків. Хвороба переважно носить хронічний характер і зустрічається у дорослих. Найчастіше при гіперпластичному кандидозі порожнини рота уражується слизова оболонка внутрішньої сторони щік.

Симптоми при кандидозі

Залежно від різновиду захворювання кандидоз протікає по-різному. Крім того, можливі особливості перебігу грибкової інфекції і у різних категорій населення – у дітей, дорослих, немовлят, вагітних і годуючих матерів. Розглянемо ці особливості.

Симптоми у дітей і дорослих

Головний симптом при кандидозі ротової порожнини у дітей і дорослих – білі виділення на слизовій. Шар нальоту при кандидозі носить суцільний або фрагментарний характер у вигляді окремих бляшок.

Крім білого нальоту, хворий відчуває біль при спробі поворохнути язиком, печіння і сухість у роті. Оскільки сосочки язика покриті нальотом, то не контактують з їжею, через що у хворого відзначається часткова або повна втрата смаку.

У більшості випадків вищеописані симптоми виникають в порожнині рота. Іноді кандиди вражають і стравохід. У таких випадках хворому стає важко ковтати і виникають неприємні відчуття в стравоході. Поява подібної симптоматики вказує на важкий перебіг патології. Необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і почати лікування.

Важливо: полегшення болю при кандидозі.

Перед візитом до лікаря і початком лікування хворий може полегшити біль і неприємні відчуття в порожнині рота. Приймайте кефір і натуральний йогурт без цукру з живими ацидофільними бактеріями. Це дозволить трохи вгамувати біль і відновить мікрофлору в ротовій порожнині.

Молочниця у дітей

Симптоми у немовлят і матерів, що годують груддю

Немовлята не в змозі розповісти про свої симптоми, тому уважно оглядайте ротову порожнину малюка. Як і у дорослих, і старших дітей, у немовлят при кандидозі з’являються білі бляшки на слизовій рота.

Примітно, що грибкова інфекція від малюка може перекинутися на груди матері-годувальниці. При цьому після того, як малюк видужає, його повторно може заразити мати.

Якщо жінка годує грудьми дитину, то важливо стежити за станом грудей. Почервоніння сосків, свербіж в області сосків – привід для тимчасового припинення годування груддю. Зверніться до лікаря для з’ясування причин таких симптомів і лікування.

Важливо!

Слідкуйте за станом пляшечок і сосок-пустушок, яких даєте дитині. Для дезінфекції предметів від грибків досить промити їх в розчині з оцтом. Оцтова кислота згубна для грибка Candida.

Особливості лікування

Не так складно позбутися кандидозу, як впоратися з причинами появи грибкової інфекції. Тому перед візитом до лікаря слід добре подумати про фактори, які сприяли появі інфекції. Можливо, пацієнт приймав антибіотики або кортикостероїди. Розкажіть лікарю про препарати, які приймаєте, а також про перенесені і поточні захворювання.

У більшості випадків для постановки діагнозу достатнім є огляд порожнини рота і опитування хворого про характерні симптоми. Іноді лікар бере зразок білого нальоту для уточнення інфекційного збудника. У випадках, коли інфекція поширилася за межі ротової порожнини, пацієнту проводять додаткові інструментальні та лабораторні дослідження для складання грамотного лікування.

Лікування кандидозу зводиться до призначення протигрибкових препаратів. Для кожного пацієнта лікування підбирається індивідуально. Серед місцевих протигрибкових засобів використовуються розчини для полоскань, гелі, таблетки і мазі.
Боротьба з молочницею в ротовій порожнині також передбачає і лікування каріозних зубів. Важливо усунути наявні в роті хронічні вогнища запалення. Це дозволить в майбутньому уникнути повторної грибкової інфекції.

Як запобігти розвитку кандидозу

Для профілактики кандидозу порожнини рота лікарі Центру Ізраїльської Стоматології рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • Дотримуватись плану лікування і рекомендації лікарів при імунодефіциті, цукровому діабеті та інших патологіях, що сприяють появі кандидної інфекції.
  • Дотримуватися гігієни ротової порожнини.
  • Стежити за станом знімних зубних протезів, не допускаючи появи на них мікробних біоплівок.
  • Приймати антибіотики в суворій відповідності до рекомендацій лікаря.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Коментарі до статті
Общая оценка
5 / 5
  • Все комментарии 1
  • Нейтральные 0
  • Положительные 1
  • Марія 21.12.2023

    Дякую!

    • 0
    • 0

Ответ на комментарий от

Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки