Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (0)

Скільки потрібно носити брекети на зубах

Скільки треба носити брекети? Це одне з головних питань, яким задаються пацієнти, які потребують такого ортодонтичного лікування. Багато людей роками не можуть зважитися на установку брекетів, які вирішили б масу проблем. У цьому матеріалі розглядаємо, скільки носять брекети дорослі і діти, а також особливості носіння цих виробів при різних патологіях.

  • 3575
  • ~ 11 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 21.07.2022
  • Дата останнього редагування: 24.08.2022
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Кому потрібні брекети

Брекети – ортодонтичні конструкції, які використовуються для пацієнтів з проблемним прикусом і іншими порушеннями зубного ряду. Згідно зі статистичними даними, такі проблеми зустрічаються у 70-80% людей, проте брекети потрібні далеко не всім. Доцільність встановлення цих виробів визначає лікар-ортодонт після діагностики.

Етапи носіння конструкцій

Розглянемо основні етапи при носінні брекетів – що відбувається на кожному з періодів:

  • Нівелювання. Це перший етап, на який йде від 4 до 8 місяців. У цей період наступають помітні зміни, а саме – зуби встановлюються по одній дузі. Вирівнювання помітне неозброєним оком.
  • Переміщення. Це другий і найтриваліший етап. Лікар встановлює дуги, що сприяють механічному переміщенню зубів в анатомічно правильне положення. Залежно від конкретної ситуації, переміщення відбувається за різними напрямками.
  • Деталізація. Це завершальний етап, на якому відбувається корекція дрібних дефектів.
  • Закріплення результатів. На цьому етапі показано носіння ретейнерів – апаратів, які не дозволять зубах повернутися в колишнє положення.

Від чого залежить термін носіння брекетів

Коли мова йде про брекети, терміни носіння дуже індивідуальні і залежать від низки факторів. Розглянемо їх докладніше:

  • Вік початку лікування. Це один з основних факторів, що визначає термін носіння ортодонтичних корегуючих виробів. Оптимальним варіантом вважається установка брекетів ще в підлітковому віці. У дітей процеси корекції відбувається швидше, оскільки зубощелепний апарат все ще знаходиться на стадії формування. Таким чином, вдається скоротити терміни лікування і підвищити ефективність від носіння брекетів.
  • Складність порушень. Чим більш складнішим є варіант патології, тим довше часу і зусиль доведеться витратити на виправлення.
  • Виконання рекомендацій. Важливою складовою успішної корекції прикусу є дотримання лікарських рекомендацій. Спочатку пацієнти відчувають дискомфорт, проте з часом до брекетів звикаєш. Важливо належним чином стежити за гігієною ротової порожнини щоб уникнути розвитку інфекційно-запальних захворювань.
  • Вибір матеріалу. З точки зору термінів носіння, оптимальними вважаються металеві конструкції. Однак деяких пацієнтів турбує естетична складова такого лікування. Часто робиться вибір на користь керамічних або сапфірових брекетів, оскільки естетично вони більш прийнятні. При цьому потрібно враховувати, що подібні системи менш надійні, і для корекції зубного ряду може знадобитися більше часу.
Скільки носити брекети

Скільки носять брекети

Розглянемо на скільки ставлять брекети з різних матеріалів, а також оцінимо їх позитивні і негативні властивості:

  • Металеві – від 12 до 18 місяців. Плюси – міцність, низька ціна. Мінуси – чутливість до металу, низькі естетичні показники.
  • Пластикові – від 12 до 18 місяців. Плюси – низька ціна, широкий діапазон кольорів. Мінуси – низька міцність.
  • Керамічні – від 12 до 36 місяців. Плюси – естетичні показники, гіпоалергенність. Мінуси – більш тривалий період носіння, іноді ускладнюють дикцію.
  • Сапфірові – від 12 до 36 місяців. Плюси – непомітні для оточуючих. Мінуси – вимагають більш ретельного догляду.
  • Лінгвальні – від 18 до 30 місяців. Плюси – висока ефективність. Мінуси – можливий дискомфорт для язика і слизової.

Мінімальний і максимальний термін носіння

Якщо термін носіння ортодонтичних конструкцій підбирається індивідуально, то пацієнтові потрібно дати інформацію про максимальні і мінімальні строки.

Середній термін носіння брекетів – від 1 до 2,5 років. Мінімальний термін – від 6 до 12 місяців. Що стосується максимальних термінів, то можна послатися на гінесівський рекорд, який становить 9 років і 8 місяців.

Примітно, що в дитячому та підлітковому віці брекети носять в середньому на 4-10 місяців менше.

Важливо: коли стане відомий термін носіння брекетів.

Інформацію про приблизний термін носіння брекет-систем обговорюють тільки після діагностичних процедур. Лікар врахує ступінь дефекту, а також візьме до уваги інші фактори, після чого – оголосить приблизний термін носіння корегуючих конструкцій.

Сапфірові брекети

Коли лікування затягується

У деяких випадках брекети ставляться не відразу. Перед установкою ортодонтичної конструкції може знадобитися деяка підготовка. Наприклад, іноді пацієнтам перед установкою брекет-систем необхідне видалення зуба. У таких ситуаціях лікування трохи затягується через підготовчу терапію.

Скільки носити брекети дітям і підліткам

На відміну від дорослих, у дітей більш гнучка зубощелепна система. Якщо зважитися на корекцію зубного ряду в дитячому віці (наприклад, в 12-14 років), то носити брекети доведеться менше, ніж у 20 років і старше. У дітей фізіологічні процеси (в тому числі і корекція) протікають швидше, що дозволяє скоротити час носіння ортодонтичних конструкцій.

Важливо: краще встигнути в дитинстві.

З огляду на особливості зубощелепного апарату в дитячому віці, стоматологи рекомендують проводити корекційні заходи у віці 12-16 років, якщо є така можливість. Так ви не тільки прискорите період корекції, але і підвищите її ефективність.

Скільки носяться брекети дорослими

Дорослі носять брекети довше, ніж діти. Пов’язано це з особливостями вже сформованої зубощелепної системи. В середньому це період від 6 місяців до 2,5 років, в залежності від проблеми, яку потрібно вирішити.

Коли можна знімати брекети

Всі ортодонтичні конструкції знімаються після закінчення курсу корекції. Це вирішує ваш лікар, який періодично перевіряє стан зубів. У низці випадків можлива пролонгація ортодонтичного лікування.

Чи можна прискорити лікування

Як довго носити брекети, визначається не тільки ступенем дефекту і віком, але і дисциплінованістю пацієнта. Питання про прискорення лікування брекетами коректніше переформулювати на питання про подовження термінів. А це можливо, якщо пацієнт не буде дотримуватись рекомендацій лікаря щодо носіння ортодонтичних конструкцій. В такому випадку брекети доведеться носити довше.

Чи можна достроково знімати брекети

Знімати достроково брекети, так само як і інші ортодонтичні конструкції, не можна, оскільки це призведе до практично нульового терапевтичного ефекту. Шкода буде і витраченого часу, і коштів, що також важливо. При цьому існують деякі обставини, за яких необхідне дострокове зняття брекет-систем:

  • Алергічна реакція. Якщо у пацієнта підвищена чутливість на компоненти ортодонтичної конструкції, то в такому випадку її знімають.
  • Необхідність в хірургічному втручанні. Якщо в процесі носіння стане зрозуміло, що виправити ситуацію можна тільки хірургічним шляхом, то конструкцію знімають і проводять відповідні хірургічні процедури. Також зняття брекетів може бути виправдане і при проведенні термінових або планових хірургічних втручань з інших питань.
  • Неналежна гігієна. Якщо пацієнт нехтує правилами гігієни ротової порожнини, то на черговому огляді лікар може наполягти на знятті брекетів, оскільки в іншому випадку зростає ризик небажаних ускладнень.

Коли брекети носять недовго

У низці випадків, через легкість клінічного перебігу, брекети носяться порівняно невеликий термін (до 18 місяців). До таких дефектів відносяться:

  • Діастема – наявність великого проміжку між передніми зубами (частіше верхніми).
  • Дистопія – неправильна локалізація зуба, що призводить до зміщення зубного ряду.
  • Скупченість різців, при якій виникає необхідність у видаленні зайвих зубів.
  • Трема – щілини між зубами, крім передніх.

Після брекетів

Після зняття брекетів настає ретенційний період. На цьому етапі важливо не допустити зміщення зубів в попереднє положення. Для цих цілей використовуються спеціальні апарати – ретейнери, яких потрібно носити щодня. Термін носіння з часом буде зменшуватися. Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря і не лінуватися носити їх обумовлену кількість годин на добу, адже від цього залежить результат корекції брекетами.

Брекети в ЦІС

У Центрі Ізраїльської Стоматології у вас є можливість встановити будь-які види брекетів. Команда наших лікарів проведе діагностику і підбере оптимальний варіант, який найкращим чином позначиться на результаті.

У Клініці ЦІС застосовуються сучасні технології, які сьогодні використовуються в кращих клініках Ізраїлю. Це стосується і ортодонтичного лікування, в тому числі і брекетів.

Догляд за зубами з брекетами

Висновок

Брекети – популярний спосіб ортодонтичного лікування, спрямований на корекцію зубного ряду. Носити брекети слід мінімум обумовлений з лікарем термін. Залежно від результатів корекції, термін такої терапії може бути продовжений.

На тривалість носіння брекетів впливає як тяжкість патології, так і вік пацієнта, матеріали, з яких виготовлені брекети, а також дисциплінованість людини. Важливо строго дотримуватися рекомендацій лікаря, особливо по частині гігієнічних процедур. Якщо не дотримуватися гігієни, то дуже швидко з’явиться наліт, а потім можливий розвиток інфекційно-запальних захворювань ясен і щелепи. У таких випадках вдаються до дострокового зняття брекетів, що просто нівелює всі попередні зусилля.

Джерела:

  1. Boke F, Gazioglu C, Akkaya S, Akkaya M. Relationship between orthodontic treatment and gingival health: A retrospective study. Eur J Dent. 2014 Jul; 8 (3): 373-380. doi: 10.4103 / 1305-7456.137651. PMID: 25202219; PMCID: PMC4144137.
  2. Yang X, He Y, Chen T, Zhao M, Yan Y, Wang H, Bai D. Differences between active and passive self-ligating brackets for orthodontic treatment: Systematic review and meta-analysis based on randomized clinical trials. J Orofac Orthop. 2017 Mar; 78 (2): 121-128. English. doi: 10.1007 / s00056-016-0059-8. Epub 2017 Feb 21. PMID: 28224175.
  3. Cury SE, Aliaga-Del Castillo A, Pinzan A, Sakoda KL, Bellini-Pereira SA, Janson G. Orthodontic brackets friction changes after clinical use: A systematic review. J Clin Exp Dent. 2019 May 1; 11 (5): e482-e490. doi: 10.4317 / jced.55676. PMID: 31275523; PMCID: PMC6599694.
  4. Ceramic orthodontic brackets: how and when to use them. Council on Dental Materials, Instruments and Equipment. J Am Dent Assoc. Тисячу дев’ятсот дев’яносто дві Jul; 123 (7): 243-4. doi: 10.14219 / jada.archive.1992.0142. PMID: 1619164.
  5. Miles PG. Self-ligating brackets in orthodontics: Do they deliver what they claim? Aust Dent J. 2009 Mar; 54 (1): 9-11. doi: 10.1111 / j.1834-7819.2008.01081.x. PMID: 19228126.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки