Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (0)

Протезування або імплантація зубів: у чому різниця і що вибрати

Протезом називають виріб, який замінює втрачену або незворотно пошкоджену частину тіла. З цієї точки зору зубні імпланти є протезами, оскільки це штучні аналоги коренів зубів. Їх вживлюють у щелепну кістку, але в них вже кріплять коронку. Однак у стоматології протезування та імплантація — дещо різні процедури. З’ясуймо це.

  • 1344
  • ~ 10 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 21.07.2022
  • Дата останнього редагування: 24.08.2022
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Відмінності між протезуванням та імплантацією

Протезування зубів знайоме людству з давніх-давен. Перша спроба поставити зубний протез відноситься до VI століття до н. е. Це був виріб із панциру мідії.

Сучасні протези – це вироби з міцних матеріалів, які в точності імітують справжні зуби або окремі їх елементи. Існує безліч різних видів протезів. Основна їхня риса – вони кріпляться на природні зуби пацієнта.

Встановлення зубного протезу
Встановлення зубного протезу
Зубний протез
Зубний протез встановлений у ротовій порожнині

З імплантацією справи інакші. В цьому разі зубна коронка (протез) кріпиться на імплант – штучний корінь, що вживлюється в щелепу. Це головна різниця між імплантацією та класичним стоматологічним протезуванням.

Установка імплантату
Встановлення імплантів

Протезування або імплантація зубів: переваги та недоліки

Імплантація – сучасний та надійний спосіб відновлення зубів. Порівняно з протезуванням, імплантація має безліч переваг, але є й недоліки. Перед тим, як вдаватися до того чи іншого методу, лікар разом із пацієнтом ретельно зважують усі “за” та “проти”.

10 переваг імплантації:

  1. Естетика. Протези на імплантах від інших зубів здатний відрізнити лише стоматолог під час огляду. Щодо мостів, знімних протезів та інших видів протезних конструкцій, то часто їх можна відрізнити неозброєним оком. Примітно, що з роками різниця у зовнішньому вигляді стає дедалі виразнішою.
  2. Ясна. Процедура імплантації передбачає встановлення формувача ясен. Робиться це не лише з естетичних, а й фізіологічних міркувань (захист від інфекцій). Мости та інші протези не герметичні, через що підвищується ризик інфікування тканин.
  3. Відчуття. До імплантів людина звикає швидко, лише за кілька днів. До знімних протезів пацієнт звикає дуже довго.
  4. Навантаження на кістку. Вкрай важливо, щоб протез забезпечував рівномірне навантаження на щелепну кістку. З цим завданням найкраще вправляються імпланти. За відсутності навантаження кістка поступово атрофовується. Мости та інші види протезів не забезпечують щелепним кісткам належного навантаження, що збільшує ризик атрофії.
  5. Харчування. Імпланти дають змогу пережовувати будь-яку їжу. І передні, і жувальні зуби на імплантах витримують таке навантаження. Чого не скажеш про протези, під час носіння яких часто доводиться обмежувати себе в харчуванні.
  6. Стан сусідніх зубів. Під час встановлення імплантів сусідні зуби не зачіпаються. Пацієнту імплантується імплант, а на нього встановлюється коронка. З протезами інакше. Наприклад, для встановлення мостоподібних конструкцій потрібно обточити сусідні зуби (щоб надіти протез). Видалення твердих тканин зуба (обточування) призводить до прискореного їх руйнування.
  7. Довговічність. Імпланти прослужать для людини мінімум 20-25 років (а часто – довічно). Щодо мостоподібних протезів, то прослужать вони лише кілька років. А знімні протези потрібно міняти ще частіше.
  8. Догляд. Штучні зуби (на імплантах) потребують такого ж догляду, як і природні. Все, що вам потрібно – двічі на день чистити зуби та 2 рази на рік відвідувати стоматолога для профілактичного огляду. Протезні конструкції вимагають більш ретельного догляду через наявність невеликих щілин з яснами (туди можуть потрапляти частинки їжі та мікроби). А для знімних протезів необхідні окремі контейнери для зберігання, що незручно.
  9. Збереження функцій. Навіть якщо втрачені всі зуби, то за допомогою імплантів можна повністю відновити зубний ряд. При цьому відновлюються функції зубів, а на щелепні кістки здійснюється необхідне навантаження.
  10. Профілактика. Вчасно встановлений імплант запобігає патологічним змінам сусідніх з ним зубів (наприклад, розхитування або пародонтоз).

Імплантація має свої недоліки, про які лікарі чесно повинні повідомляти своїх пацієнтів. Порівняно з перевагами, мінусів зовсім небагато, але вони все ж таки є.

Мінуси імплантації:

  • Це операція. Імплантація перш за все відрізняється тим, що є оперативним втручанням. Будь-яка операція (нехай і порівняно невелика, як під час імплантації) пов’язана з певними ризиками (наприклад, занесення інфекції).
  • Місяці очікування. Встановлення імпланта – це ще не фінал. Щоб поставити абатмент (зв’язуюча ланка між імплантом і коронкою) та коронку, потрібно почекати 2-4 місяці. За цей час імплант має прижитися до кісток.
  • Відторгнення. У дуже поодиноких випадках (до 1%) імпланти відкидаються. Не помітити цей процес неможливо. Він супроводжується сильним болем та кровотечею, що вимагає негайного звернення до лікаря.
  • Вартість. Один із істотних недоліків імплантатів — їхня вартість. Але в перспективі виявляється, що імпланти обходяться дешевше за протези, адже вони служать десятки років.

Перш ніж вибирати – протезування або імплантацію зубів, лікар проводить ретельний огляд ротової порожнини, а також зважує всі нюанси того чи іншого способу відновлення зубів.

Протипоказання для встановлення імплантів та протезів

Оскільки імплантація — більш серйозне втручання, то й протипоказань у неї більше, ніж у протезування.

Протипоказання до імплантації:

  • хвороби крові;
  • тяжкі захворювання внутрішніх органів;
  • тяжкі захворювання кісток;
  • імунодефіцитні стани;
  • вагітність та лактація;
  • тяжкі хвороби нервової системи та психічні розлади;
  • непереносимість металів.

У протезування протипоказань менше, і зазвичай, вони мають тимчасовий характер. Наприклад, це гострі захворювання ротової порожнини, вагітність, проходження променевої терапії.

Ускладнення після встановлення

Після імплантації можливі такі ускладнення:

  • ушкодження щелепних нервів;
  • кровотеча;
  • ушкодження гайморової пазухи;
  • тривалий біль;
  • розбіжність швів;
  • набряклість тканин.

Термін служби

У імплантів термін служби щонайменше 20-25 років (часто — довічно). Для протезних конструкцій – кілька років, за умови належного догляду. Максимум це 5-8 років, після чого потрібно ставити новий протез.

Протезування зубів чи імплантація: естетичні показники

Штучні зуби (імпланти) виглядають естетичнішими. Вони не порушують цілісності сусідніх зубів, герметичні стосовно ясен, тому їх практично неможливо відрізнити від здорових природних зубів. Протези часто відрізняються неозброєним оком (особливо якщо це передні зуби).

Висновок

Підведемо підсумки:

  • Для відновлення зубного ряду або одного зуба проводиться протезування або імплантація зубів.
  • Імплантація – надійний, естетичний, але дорогий спосіб.
  •  Порівняно з протезуванням у імплантації більше протипоказань. Тому протезування часто розглядається як запасний варіант (якщо не вдасться провести імплантацію).
  • Імпланти довговічні. Часто вони служать людині все життя. Термін служби протезів лише кілька років.

Поширені запитання

  • Що краще вибрати з погляду здоров’я зубів?

    З огляду на розглянуті вище переваги вибір очевидний. Це імпланти. Вони попереджають атрофічні процеси, виглядають естетичніше і не торкаються сусідніх зубів.

  • Що дорожче – імплант чи протез?

    Імпланти дорожчі. Але, враховуючи їх довговічність, у перспективі вони часто виявляються дешевшими за інші методи відновлення зубного ряду.

  • Які наслідки тривалої відсутності зубів?

    Відсутність зубів – це не лише естетичний дефект, а й серйозні анатомо-фізіологічні порушення. Тривала відсутність зуба призводить до усунення зубного ряду, змінює прикус, а також порушує функції жувальних м’язів. Крім того, атрофується кісткова тканина, підвищується ймовірність запалень тканин ротової порожнини, а також порушується робота шлунково-кишкового тракту (через зміни у харчуванні).

  • Що болючіше встановлювати?

    Оскільки і в тому, й  іншому разі застосовується місцева анестезія, обидві ці процедури проходять безболісно для пацієнта. До того ж після імплантації пацієнт кілька днів може відчувати біль, що усувається знеболюючими препаратами.

  • Що краще – бюгельний протез чи імплант?

    Таке рішення ухвалюється разом із лікарем. Багато залежить від стану пацієнта. Наприклад, якщо до імплантації є протипоказання (або був випадок відторгнення), то тут і думати нема чого — рішення приймається на користь протеза. В інших випадках (коли рекомендується встановлення імплантів), то все залежить від бажання та фінансових можливостей пацієнта. 

УВАГА!

Цей матеріал не замінює консультації лікаря та не може бути використаним для встановлення діагнозу або лікування.

Джерела:

  1. Pauletto P, Ruales-Carrera E, Mezzomo LA, Stefani CM, Taba M Jr, Gonçalves RB, Flores-Mir C, De Luca Canto G. Clinical performance of short versus standard dental implants in vertically augmented bone: an overview of systematic reviews. ClinOralInvestig. 2021 Nov;25(11):6045-6068. doi: 10.1007/s00784-021-04095-0. Epub 2021 Aug 16. PMID: 34398327.
  2. Gotfredsen K, Hosseini M, Rimborg S, Özhayat E. Patient’s perception of timing concepts in implant dentistry: A systematic review. ClinOralImplantsRes. 2021 Oct;32 Suppl 21:67-84. doi: 10.1111/clr.13861. PMID: 34642992.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки