Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (0)

Флюороз зубів – симптоми, причини і лікування

Надлишок фтору в організмі може стати причиною флюорозу. Це хвороба, при якій вражається зубна емаль. Зустрічається флюороз, як у дорослих, так і у дітей. У цьому матеріалі розповідаємо про причини, симптоми і методи лікування цього захворювання.

  • 1675
  • ~ 10 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 21.07.2022
  • Дата останнього редагування: 02.09.2022
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Що таке флюороз зубів

Флюороз – патологія, спричинена надлишком фтору в організмі. Часто ми стикаємося з такою проблемою, як нестача фтору в зубах. Для вирішення цієї проблеми розроблено фторвмісні препарати, і навіть зубні пасти. Однак і надмірна кількість цього мінералу теж призводить до патології.

Надлишок фтору призводить до розм’якшення зубної емалі. На ній з’являються Меловідниє плями, що свідчить про истончении емалі. Якщо хворобу не лікувати, то руйнування зуба продовжиться, аж до повного руйнування.

Причини виникнення флюорозу

Фтор – елемент, який надходить в організм з водою і їжею. Цей мінерал життєво необхідний для підтримки здоров’я, зокрема, для формування кісткової системи, де він присутній у вигляді фторапатита.

Нестача, так само, як і надлишок фтору призводить до серйозних порушень. В останньому випадку це розвиток флюорозу кісток і зубів.

Нерідко дана патологія зустрічається у дітей, але стосується вона тільки постійних зубів. Флюорозу молочних зубів не буває, оскільки їх зачатки формуються ще внутрішньоутробно. А у дітей, які проживають в регіонах з підвищеним вмістом фтору в питній воді, можу уражуватися зачатки корінних зубів.

Види флюорозу

Відповідно до прийнятої класифікації, виділяють кілька видів і форм флюорозу, в залежності від різних факторів:

  • Ендемічний флюороз – розвивається при вживанні питної води і їжі, збагачених фтором.
  • Медикаментозний – викликаний прийомом фторвмісних препаратів. В даному випадку уважніше ставтеся до вибору вітамінно-мінеральних комплексів. Багато хто приймає такі препарати без призначення лікаря, ніж можуть нашкодити собі.
  • Професійний – виникає при постійній роботі з фторвмісними матеріалами. Найчастіше це співробітники алюмінієвої промисловості.

Також виділяють і деякі форми флюорозу:

  • Штрихова – характеризується появою невеликих смуг або штрихів на поверхні зуба. Це можуть бути білі або жовті смуги на зубах.
  • Плямиста форма – поява безлічі білих плям. При прогресуванні захворювання вони можуть зливатися, утворюючи масивні білі ділянки.
  • Краплистий – характеризується появою безлічі точок або пігментних плям білого, жовтого або коричневого кольорів. Для даної форми характерні краплисті зуби, через характер розподілу пігментних утворень.
  • Ерозивна форма флюорозу – поява (крім плям) ерозій. В даному випадку руйнується не тільки емаль, а й дентин.
  • Деструктивна – найважчий варіант захворювання, при якому руйнується коронкова частина зуба. Вона стає дуже крихкою і вразливою до будь-яких впливів.
Флюороз у дорослих
Флюороз у дорослих: фото

Симптоми захворювання

Симптоматика захворювання залежить від ступеня тяжкості і форма флюорозу. Найбільш ранні прояви – це невелика пігментація у вигляді плям, штрихів або крапок. Через деструктивні зміни емаль стає шорсткою.

При прогресуванні захворювання площа пігментації збільшується. Відбувається подальше руйнування зубної емалі, яка стає тьмяною і матовою.

При флюорозі у людини можуть бути такі симптоми:

  • гіперестезія – підвищена чутливість зубів на термічні, хімічні або фізичні подразники;
  • естетичний дефект (погіршення зовнішнього вигляду зубів);
  • підвищена стертість зубів;
  • крихкість зубів, схильність до сколів і тріщин;
  • карієс.

Стадії флюорозу

Виділяють 3 стадії розвитку флюорозу:

  • Перша – на зубах з’являються білі плями і смуги. Часто на цьому етапі захворювання прояви непомітні, їх може виявити лише лікар. Це ще одна причина того, по якій до стоматолога потрібно ходити регулярно – кожні 6 місяців.
  • Друга – пігментні плями і смуги набувають жовтого забарвлення. Пігментація згодом посилюється, з’являються темні плями.
  • Третя – поразка значної частини емалі. Вона стає м’якою, через що деформується коронкова частина зуба.

Методи діагностики

Діагностика флюорозу не викликає труднощів у лікаря. Хворобу можна запідозрити при зовнішньому огляді зубів, через характерні прояви.

При цьому в деяких випадках флюороз можна сплутати з карієсом. В даному випадків необхідна диференціальна діагностика. Зокрема, методика мікрорентгенографії дозволяє виявити в зубах зони з низькою і високою мінералізацією, що вказує на флюороз.

Лікування флюорозу зубів

Тактика лікування флюорозу залежить від ступеня тяжкості захворювання. Якщо звернутися до лікаря на початковому етапі розвитку хвороби, то прогноз найбільш сприятливий. Лікар призначить такому пацієнту курс з відбілювання, а також ремінералізацію. Таке лікування передбачає проведення аплікацій з кальцієм і фосфором. При необхідності проводиться електрофорез або ультрафонофорез.
У деяких випадках пацієнту призначають таблетовані форми кальцію і фосфору для прийому всередину. Це допомагає знизити руйнівну дію надлишку фтору в організмі.

Лікування і профілактика флюорозу

Реставрація зубів при флюорозі

Нерідко захворювання так і залишається непоміченим. Ціна тому – руйнування зуба. Патогенез флюорозу передбачає постійне прогресування. На запущених стадіях допомогти пацієнтові можна реставрацією.

Залежно від ступеня ураження зуба, застосовуються різні варіанти реставраційних робіт. Найчастіше – це нанесення на поверхню зуба полімерів, які потім виконують функцію зубної емалі. Колір полімерної маси підбирається окремо для кожного пацієнта залежно від відтінку зубного ряду.

У низці інших випадків при важкому руйнуванні емалі застосовуються вініри або коронки.

Профілактика захворювання

Набагато ефективніше – не допустити розвиток флюорозу. Для цього рекомендуємо дотримуватися наступних правил:

  • контролюйте рівень фтору в питній воді, їжі, на робочому місці і в повітрі;
  • при проживанні в регіонах з підвищеним рівнем фтору доцільний додатковий прийом вітаміну C, D, а також препаратів кальцію;
  • при народженні дитини рекомендується якомога довше годувати його грудним молоком;
  • вживайте більше свіжих овочів і фруктів;
  • при проживанні в регіонах з підвищеним рівнем фтору в грунті або водоймах, рекомендується обмежувати споживання продуктів з високою концентрацією мінералу (це риба, горіхи, морська капуста і шпинат).

Поширені запитання

  • Як лікувати флюороз у дітей?

    Якщо у вашої дитини флюороз, то методи лікування майже такі ж, як і у дорослих. Жовті плями на зубах у дітей та інші прояви захворювання усуваються за допомогою відбілюючих процедур. Обов’язково при цьому усувається джерело підвищеного фтору.
    Крім того, дітям не проводиться реставрація, а також протезування і установка вінірів. Якщо мова йде про молочні зубі, то подібні заходи безглузді, адже на зміну прийдуть постійні зуби.

  • Що буде якщо не лікувати флюороз?

    Пігментація на зубах – далеко не єдина неприємність при флюорозі. Якщо захворювання не лікувати, то воно прогресує, аж до повної втрати зуба. При появі перших симптомів захворювання вкрай важливо звернутися до лікаря і провести лікування.

  • Чи можна відбілювати зуби при флюорозі?

    Цю процедуру допустимо проводити на початкових стадіях захворювання, коли уражено не більше 25% емалі. Відбілювання проводиться з метою відновлення естетики. При цьому потрібно пам’ятати, що без усунення причини флюорозу такий захід проводити безглуздо. Так ви тільки на час повернете втрачену білизну емалі, адже якщо і далі продовжувати приймати фтор у великих кількостях (з водою, їжею або медикаментами), то хвороба нікуди не дінеться.

  • Як уникнути флюорозу зубів?

    Для того щоб кістки і зуби не відчували проблем, пов’язаних з надлишком фтору, важливо стежити за складом питної води. В регіонах, де вода з підвищеним фтором, людей повинні про це інформувати. Не полінуйтеся – поцікавтеся цим питанням. Якщо ви купуєте питну воду – вимагайте завірені фахівцями сертифікати, в яких позначений хімічний склад. У нормі в 1 літрі питної води міститься від 0,5 до 1 міліграма фтору.

Висновок

Флюороз – захворювання, яке найчастіше виникає при проживанні в регіонах з високим вмістом фтору в питній воді або грунті. Лікування наслідків флюорозу має сенс тільки після усунення першопричини захворювання – високого вмісту фтору у воді та їжі.

Джерела:

  1. Wong MC, Glenny AM, Tsang BW, Lo EC, Worthington HV, Marinho VC. Topical fluoride as a cause of dental fluorosis in children. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Jan 20; 2010 року (1): CD007693. doi: 10.1002 / 14651858.CD007693.pub2. PMID: 20091645; PMCID: PMC8078481.
  2. Abanto Alvarez J, Rezende KM, Marocho SM, Alves FB, Celiberti P, Ciamponi AL. Dental fluorosis: exposure, prevention and management. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2009 Feb 1; 14 (2): E103-7. PMID: 19179949.
  3. Ritter AV. Dental fluorosis. J Esthet Restor Dent. 2005; 17 (5): 326-7. doi: 10.1111 / j.1708-8240.2005.tb00139.x. PMID: 16225799.
  4. Sabokseir A, Golkari A, Sheiham A. Distinguishing between enamel fluorosis and other enamel defects in permanent teeth of children. PeerJ. 2016 Feb 25; 4: e1745. doi: 10.7717 / peerj.1745. PMID: 26966672; PMCID: PMC4782718.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки