Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (1)

Наліт на язику: що це означає і як його усунути

Якщо очі – це дзеркало душі, то язик – дзеркало організму. За язиком можна багато що сказати про стан здоров'я людини. Наліт на язику – один із діагностичних показників. Він буває білим, жовтим, сірим, коричневим або чорним. Поява нальоту часто свідчить про патологічні зміни, але при ряді обставин вважається нормою. У цій статті ви дізнаєтеся, що служить причиною нальоту і як від нього позбутися.

  • 11343
  • ~ 14 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 16.07.2022
  • Дата останнього редагування: 02.09.2023
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Наліт на язику: норма або патологія

Язик – м’язовий орган у ротовій порожнині, що виконує ряд функцій. В першу чергу це визначення смаку, мова, а також перемішування їжі в роті і проштовхування в стравохід.

Ще в давнину лікарі помітили цікаву особливість. Виявляється, колір, форма і інші зміни язика часто виникають внаслідок патологічних змін в організмі, зокрема, в шлунково-кишковому тракті. Тому при фізикальному обстеженні лікарі часто просять пацієнтів показати їм язик. Зовнішній вигляд цього органу вельми інформативний для лікаря.

Нормальним кольором слизової язика вважається блідо-рожевий. Залежно від різних обставин допускається незначний наліт білого кольору. У теплу пору року (пізня весна, літо) наліт товщий, а в холодну пору – тонший. Варіантом норми також вважається легкий жовтуватий відтінок нальоту на язику. У низці випадків білий і жовтий наліт свідчить про захворювання ротової порожнини, з якими впоратися не складно.

Відзначимо, що причиною нальоту на язику не завжди є захворювання. Частіше причиною служать наступні обставини:

  • Недостатня гігієна порожнини рота. У таких випадках людину турбує не тільки наліт на язику, але і на зубах, а також неприємний запах з рота. Для усунення проблеми досить просто належним чином стежити за станом ротової порожнини і зубами.
  • Дегідратація і сухість у роті. Язик обкладає нальотом, якщо організму не вистачає води. Сухість у роті – один із симптомів дегідратації. У таких випадках виділяється мало слини, через що і з’являється наліт. Іноді дегідратація говорить про цукровий діабет, при якому організм втрачає багато рідини через форсований діурез.
  • Шкідливі звички. У курців, а також любителів пожувати тютюн наліт на язику – звичайна справа. Варто розпрощатися зі шкідливою звичкою, як проблема зникне. Так само йдуть справи і з особами, які зловживають алкогольними напоями.
  • Порушення дихання. Якщо у людини порушено носове дихання (наприклад, через викривлену перегородку носа) або вона часто дихає ротом, то це сприяє появі нальоту на язику.
  • Особливості харчування. При вживанні переважно м’якої їжі, овочевих або фруктових пюре ймовірність появи нальоту на язику збільшується.
  • Прийом деяких ліків. Наприклад, при тривалому прийомі антибактеріальних препаратів порушується мікрофлора ротової порожнини. Це сприяє появі грибкової інфекції, одним із симптомів якої є наліт на язику.

Нескладно помітити, що на кінчику нальоту майже немає, в той час як у кореня язика відзначається найбільший шар нальоту. Пов’язано це з тим, що кінчик язика рухливий, а прикоренева область лише дотикається до неба.

Наліт на язиці

За яких патологій з’являється наліт на язику

Оскільки язик нерозривно пов’язаний з органами травлення, то поява нальоту частіше свідчить про захворювання шлунково-кишкового тракту. Однак виділяють і інші захворювання, при яких язик обкладає нальотом. Розглянемо ці захворювання:

  • Гастрит. Найчастіша причина рясного білого нальоту на язику – гастрит. При цьому язик обкладає при різних видах гастриту – аутоімунному, геморагічному, хронічному атрофічному гастриті, а також гастриті із зниженою кислотністю.
  • Бульбіт. Це запальне захворювання дванадцятипалої кишки. Для бульбіта характерно як гострий, так і хронічний перебіг. При цьому запалення при даній патології буває вогнищевим (локальним) або дифузним. Найчастіше при бульбіті язик покривається білим або жовтуватим нальотом.
  • Хвороби жовчного міхура. Язик при дискінезії жовчовивідних шляхів і жовчнокам’янцій хворобі також стає білим або жовтуватим.
  • Дуоденіт. Це запальна патологія дванадцятипалої кишки. У кишечнику при дуоденіті з’являються ерозії, а також пошкоджуються кишкові залози.
  • Ангіна (гострий тонзиліт). Це гостре запалення мигдалин, що супроводжується підвищенням температури і часто білим гнійним нальотом на мигдалинах і на язику.
  • Молочниця (кандидоз). Грибкове захворювання, що викликається бактеріями з роду Candida, відоме як молочниця. Кандидоз вражає не тільки урогенітальний тракт, але і ротову порожнину. Для молочниці характерний рясний білий наліт на язику.
  • Глосит. Це запалення язика, частіше викликається патогенними мікроорганізмами або травмою. Наліт на язику при глоситі білий, жовтуватий або сіруватий в залежності від виду патології. Для виразкового глоситу також характерна поява неприємного запаху з рота.
  • ЗПСШ. Захворювання, що передаються статевим шляхом, також іноді супроводжуються рясним нальотом, особливо на корені язика. Такі прояви можливі при сифілісі або ВІЛ-інфекції, на фоні якої спостерігається зниження імунного статусу.
  • Цукровий діабет. При збільшенні концентрації глюкози в крові активізується умовно-патогенна і патогенна мікрофлора. Зростає небезпека інфекцій, в тому числі і в ротовій порожнині. Крім того, при цукровому діабеті посилюється діурез. Хворого турбують часті позиви до сечовипускання, через що організм втрачає рідину. Це призводить до сухості порожнини рота і появи нальоту на язику.
  • Діарея і блювота. Це симптоми багатьох захворювань. При діареї і блювоті також відбувається зневоднення, що сприяє появі білого нальоту.

Наліт на язику також з’являється і при низці інших інфекційно-запальних патологій, хронічних захворюваннях і нестачі вітамінів. При цьому такий симптом не є специфічним ні для одного захворювання. Іншими словами, по одному лише нальоту на язику пацієнтові не можна ставити діагноз. Обкладений язик лише дає можливість лікарю припустити наявність хвороби, але ніяк не діагностувати її.

Наліт на язику у дитини

Наліт на язику у дитини, як і дорослої людини виникає в силу перерахованих вище обставин або захворювань. Часто причиною нальоту у дитини служить недостатня гігієна порожнини рота. Оскільки діти часто хворіють на ГРВІ, то язик нерідко обкладає при ангінах та інших запальних захворюваннях ротоглотки.

Білий наліт на язику немовлят розглядається і як норма, оскільки у малюків ще недостатньо виробляється слини для змиву молочного нальоту. Якщо наліт на язику малюка з’являється часто, то це привід для звернення до лікаря-педіатра. Важливо виключити можливі патологічні зміни, що можуть призводити до такого симптому.

Білий наліт на язиці

Білий наліт на язиці: чому з’являється і як прибрати

Найпоширеніший – білий наліт на язику, з яким стикається більшість людей. Це шар відмерлих епітеліальних тканин, а також бактерій і органічних сполук, який набуває білого відтінку, відкладаючись на поверхні язика.

Причиною появи нальоту служить запалення сосочків язика. При запаленні вони стають більше, через що збільшується і простір між сосочками. У цьому просторі і «застрягають» мертві тканини, бактерії і органічні речовини, що утворюють характерний білий наліт.

У більшості випадків незначна кількість білого нальоту на язику не говорить про проблеми зі здоров’ям. Часто такий симптом носить тимчасовий характер і пов’язаний з неналежною гігієною порожнини рота, курінням, вживанням спиртних напоїв, порушенням харчування та іншими обставинами.

У низці випадків білим нальотом язик обкладає при таких захворюваннях як гастрит, молочниця, ангіна, сифіліс та інших. Оскільки наліт на язику розглядається і як варіант норми, то до лікаря рекомендується звертатися при наступних обставинах:

  • При занадто великому шарі білого нальоту.
  • При частих епізодах появи нальоту на язику без видимих на те причин (куріння, погана гігієна порожнини рота і інші).
  • При больових відчуттях, що часто пов’язане із запальними патологіями.
  • Якщо наліт на язику супроводжується іншими симптомами (частіше шлунково-кишкових захворювань), таких як нудота, блювота, болі в животі, запаморочення, діарея та інші.
  • Якщо відчуваєте сухість у роті і прискорене сечовипускання. Такі симптоми характерні для цукрового діабету.
  • У випадках, коли наліт на язику зберігається протягом декількох тижнів.

Позбутися від нальоту на язику не складе труднощів. Для цього достатньо підтримувати гігієну ротової порожнини. Видаляють наліт за допомогою спеціального очищувача для язика. Також на багатьох зубних щітках тильна сторона представлена у вигляді очищувача для язика.

Якщо ж наліт викликаний патологіями, то позбутися від проблеми вийде тільки після лікування. У низці випадків позбутися від нальоту не так легко. Наприклад, при ангіні або молочниці наліт покривається щільною плівкою, через що усунути його механічним шляхом досить складно.

Важливо!

Слідкуйте за гігієною ротової порожнини. Двічі в день чистіть зуби і язик. Це допоможе уникнути низки ускладнень, зокрема, грибкових і бактеріальних інфекцій.

Яким ще буває наліт на язику

Крім білого, язик також обкладає і нальотом інших кольорів. Розглянемо докладніше, що означає колір нальоту на язику.

Жовтий наліт

При появі жовтого нальоту на язику, перше, про що потрібно подумати – їжа, яка забарвлює язик в жовтй колір. Наприклад, це цитрусові, куркума, карі та інші продукти і прянощі, що містять жовті пігменти.

Якщо ви не їли забарвлених продуктів, то такий наліт часто виникає на флні захворювань печінки і жовчного міхура. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, особливо у випадках, коли наліт тримається кілька діб.

Іноді жовтуватий наліт також виникає при зневодненні, але зникає протягом дня після вгамування спраги.

 

Жовтий наліт на язиці

Білий наліт з червоними плямами

Наявність червоних плям на язику вказує на запальний процес. Такий симптом вказує на глосит. При глоситі сосочки мови зливаються і утворюють плями. Візуально такі плями нагадують континенти з морями, через що глосит також називають географічним язиком.

При глоситі, крім нальоту, пацієнт також може відчувати біль і дискомфорт при вживанні їжі і напоїв. Зазвичай, глосит проходить протягом декількох днів. Єдина умова – підтримувати гігієну ротової порожнини. Якщо ж хвороба не проходить, то варто звернутися до лікаря-стоматолога.

Помаранчевий наліт

Помаранчевий наліт, як і жовтий, також утворюється після вживання цитрусових, куркуми та інших плодів і прянощів яскраво-жовтого або помаранчевого кольору. Крім того, помаранчевий наліт на язику буває при захворюваннях печінки, жовчного міхура, патологіях сечовидільної системи та порушеннях роботи органів травлення.

Коричневий наліт

Як і у випадку з жовтим або помаранчевим нальотом, насамперед при появі коричневого нальоту варто подумати про забарвлену їжу. Язик набуває коричневого відтінку після вживання кави, какао або шоколаду, хоча під дією слини в таких випадках язик швидко очищується.

Тривалий прийом деяких лікарських препаратів (зокрема, антибіотиків) – ще одна причини коричневого нальоту на язику. Що стосується захворювань, то часто коричневий наліт виникає на фоні захворювань шлунково-кишкового тракту, надлишку слизу в організмі, а також при стоматитах і ниркових патологіях.

Чорний наліт

Це вкрай рідкісне явище. Чорний наліт з’являється при порушенні балансу мікрофлори в ротовій порожнині. Деякі види умовно-патогенних і патогенних мікробів, харчуючись мертвими тканинами ротової порожнини, відкладають на язику продукти життєдіяльності чорного кольору.

Поява чорного нальоту на язику іноді пов’язане з патологіями печінки, жовчного міхура або селезінки. Негайно звертайтеся до лікаря при появі такого симптому.

Чистка язика

Як позбутися від нальоту на язику

Залежно від кольору відкладень на язику, тривалості симптому і низки інших обставин, для позбавлення від нальоту рекомендуємо дотримуватися наступних рекомендацій:

Підтримуйте гігієну ротової порожнини, використовуючи зубну щітку і очищувач для язика. Цього достатньо, якщо мова йде про юілий нальот, що виникає періодично.

Зверніться до лікаря при появі жовтого, червоного, коричневого, чорного або рясного білого нальоту. Важливо пройти діагностику і усунути першопричину захворювання.

Використовуйте антибіотики і протигрибкові препарати тільки за призначенням лікаря. Антибіотики призначають при встановленні бактеріальної природи захворювання (наприклад, при ангіні), а протигрибкові – при грибкових патологіях (наприклад, при молочниці).

Під час лікувальних процедур виключіть вживання солодощів та алкогольних напоїв.

Поширені запитання

  • Як позбутися нальоту?

    Підтримуйте гігієну ротової порожнини. Якщо наліт не проходить протягом декількох днів – звертайтеся до лікаря. Слід встановити справжню причину нальоту і провести відповідне лікування.

  • Що означає білий наліт на язику? Це норма чи патологія?

    У більшості випадків це варіант норми. Білий наліт також виникає при низці захворювань. Якщо наліт з’являється часто при дотриманні гігієни порожнини рота, то цілком можливо, що проблема криється в порушенні роботи шлунково-кишкового тракту. Найчастішою причиною в даному випадку виступає гастрит.

  • Чи потрібно чистити язик?

    Як і зуби, язик потребує регулярного догляду. Тільки не очищайте язик щіткою. Щетина пошкоджує сосочки язика, що призводить до запалення. Використовуйте спеціальні очищувачі для язика.

  • Де замовити стоматологічну консультацію?

    Лікарі Центру Ізраїльської Стоматології готові надати всі послуги щодо проблем зубів і ротової порожнини. Звертайтеся до наших фахівців, і ми вирішимо всі ваші проблеми.

Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Коментарі до статті
Общая оценка
5 / 5
  • Все комментарии 1
  • Нейтральные 0
  • Положительные 1
  • Курмангали 26.04.2023

    Все просто и ясно !👍

    • 0
    • 0

Ответ на комментарий от

Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки