Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (2)

Народні засоби від зубного болю

Розболівся зуб, а під рукою не виявилося ліків від зубного болю – ситуація, з якою стикався кожен. Якщо аптеки вже закриті, то впоратися з болем допоможуть народні засоби. Вдома напевно знайдуться продукти і прянощі, за допомогою яких вдасться хоча б частково зняти біль. Вашій увазі пропонується огляд популярних народних засобів від зубного болю.

  • 13827
  • ~ 16 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 16.07.2022
  • Дата останнього редагування: 02.09.2023
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Народні засоби від зубного болю: думка стоматологів

Офіційна і народна медицина – два антиподи, яким складно прийти до компромісу. Прихильники народної медицини вважають, що в ліках більше шкоди, ніж користі. Представники офіційної медицини часто не знаходять в народних засобах терапевтичної складової. Крім того, захоплення народними засобами і відмова звертатися до лікаря часто йдуть на шкоду пацієнтові. Так втрачається дорогоцінний час, який варто було б витратити на встановлення діагнозу і грамотне лікування, адже хвороби прогресують, і зволікати тут не можна.

З зубним болем справи йдуть інакше. На нього неможливо не звернути увагу. Лікарі Центру Ізраїльської Стоматології рекомендують при зубному болю звертатися до лікаря. Слід з’ясувати причину больових відчуттів, адже недостатньо просто зняти біль. Важливо зрозуміти джерело болю. Якщо це карієс, пульпіт, флюс або інше стоматологічне захворювання, то без лікування позбутися від болю не вийде. Знеболюючі допоможуть лише на певний час позбутися больового синдрому, поки хворий не звернеться до лікаря.

Що стосується народних засобів від зубного болю, то стоматологи не проти такого підходу, аби це допомогло хворому перенести біль. Відзначимо, що деякі активні речовини, що входять до складу народних засобів, використовуються і в фармакології. При цьому в таблетках концентрація таких речовин значно перевищує таку в рослинах. Тому препарати ефективніше.

Якщо народна медицина допомагає пацієнтові впоратися з болем, то нерозумно нею не скористатися. При цьому важливо розуміти, що зняття больового синдрому не є лікуванням хвороби. Це лише тимчасове полегшення перед візитом до лікаря.

 

Чому болить зуб

Чому болить зуб

Розрізняють три типи причин хворобливості зубів:

  • бактеріальні захворювання зубів і ротової порожнини;
  • механічне пошкодження емалі;
  • загальні захворювання.

Розглянемо основні причини зубного болю:

  • Карієс – поширене бактеріальне ураження зубів, при якому руйнуються тверді тканини зуба. На початкових стадіях карієс проявляється потемнінням зубної емалі. На цьому етапі больового синдрому немає. Але в міру прогресування карієс роз’їдає все більше емалі, що призводить до підвищеної чутливості зуба. На певному етапі зуб стає болючим, і впоратися з цією проблемою можна тільки в кабінеті у стоматолога. Важливо звернутися до лікаря якомога раніше. Якщо дірки від карієсу неглибокі, то їх можна вичистити і запломбувати без видалення нерва.
  • Гіперстезія – підвищена чутливість зубів. Ця проблема пов’язана з рядом особливостей або системних захворювань, на фоні яких стоншується зубна емаль. Так зуби стають чутливими до холодної, гарячої або кислої їжі. При гіперестезії зуби болять і при вдиханні холодного повітря.
  • Пульпіт – запалення пульпи, в якій розташовуються нервові закінчення. З цієї причини при пульпіті хворий відчуває сильний зубний біль. Пульпіт розвивається при запущеному карієсі, коли патологічний процес роз’їдає тверді тканини зуба і досягає пульпи. Якщо при карієсі біль слабкий або помірний, то при пульпіті часто нестерпний. Часто больові відчуття турбують хворого посеред ночі. Біль при пульпіті буває пульсуючою і віддає в різні частини голови.
  • Прорізування зуба мудрості – процес, який у багатьох людей супроводжується болем. Біль при прорізуванні зубів мудрості часто носить ниючий характер. У ряді випадків поява зубів мудрості супроводжується запальним процесом навколо молярів – перикоронаритом. Болі при прорізуванні зубів мудрості обумовлені нестачею простору для них, що призводить до зміщення зубного ряду. Ця проблема вирішується шляхом хірургічної операції.
  • Пародонтит – запальна патологія пародонтальних тканин. Хвороба характеризується поступовим руйнуванням альвеолярних відростків. В разі недостатньої терапії хвороба носить хронічний характер з періодичними скаргами на біль, кровоточивість ясен і рухливість уражених зубів.
  • Періодонтит – запалення періодонта (тканин навколо кореня зуба). Для гострого періодонтиту характерний інтенсивний пульсуючий біль, що вказує на наявність гнійного процесу.

Вищеописані захворювання – не єдина причина зубного болю. Зуб також болить при деяких ГРВІ, травмах зубного ряду, неправильному відбілюванні зубів, використанні жорсткої зубної щітки, а також при запаленні лицьових нервів. Останнє часто виникає при переохолодженні.

Перша допомога при зубному болю

Якщо розболівся зуб, перше, що потрібно зробити – очистити ротову порожнину. Не бійтеся вдаватися до гігієнічних процедур, навіть, якщо відзначаються сильні болі з набряком ясен. Використовуйте звичну для вас зубну пасту і ополіскувач. Важливо видалити залишки їжі і бактерії з зубів, після чого хворому стане легше.

При вираженому бактеріальному запаленні часто у хворого підвищується температура тіла. Тому після чищення зубів обов’язково поміряйте температуру. Вгамувати біль допоможуть нестероїдні протизапальні препарати від зубного болю. Багато з таких препаратів відпускаються без рецепта, тому дістати такі ліки можна без проблем.

Важливо! Якщо сильний біль супроводжується набряком тканин щік, вираженою кровоточивістю і високою температурою тіла, то до лікаря потрібно звернутися якнайшвидше. У таких випадках НЕМОЖНА покладатися на народні засоби, оскільки ситуація вимагає екстрених заходів. Прийміть знеболюючий препарат і зверніться в стоматологічну клініку.

Важливо!

Якщо сильний біль супроводжується набряком тканин щік, вираженою кровоточивістю і високою температурою тіла, то до лікаря потрібно звернутися якомога швидше. У таких випадках НЕ МОЖНА покладатися на народні засоби, оскільки ситуація вимагає екстрених заходів. Прийміть знеболюючий препарат і зверніться в стоматологічну клініку.

Цибуля і часник від зубного болю

Популярні народні засоби від зубному болю

Після того, як була надана перша допомога, слід перейти до другого етапу боротьби з больовим синдромом. Це особливо актуально, коли попереду ціла ніч, яку необхідно провести у відносному спокої. Вгамувати больові відчуття в ротовій порожнині допоможуть полоскання, компреси і масаж. У кожного з цих способів є як переваги, так і недоліки. Розглянемо кожен із запропонованих способів окремо.

Полоскання від зубного болю

Полоскання – найдоступніший і простий спосіб трохи вгамувати біль в зубі. Як засіб для полоскання рекомендуються відвари ромашки, шавлії або м’яти. У цих рослинах містяться активні речовини, що мають протизапальну, заспокійливу і знеболюючу дію. Також при хворому зубі проводять полоскання відварами куркуми і розчинами з додаванням кількох крапель ефірних масел календули або подорожника, які також мають протизапальну і заспокійливу дію.

Популярний засіб для полоскання при зубному болю – розчин соди з кухонною сіллю. Якщо у пацієнта немає непереносимості йоду і захворювань щитоподібної залози, то в такий розчин додають 1-2 краплі 5% йоду.

Мало кому відомо, як правильно полоскати ротову порожнину при хворобливих зубах. Звертаємо увагу на три важливих правила:

  • Розчин або відвар для полоскання повинен бути кімнатної температури. Не полощіть рот гарячими або холодними сумішами, це тільки нашкодить.
  • Використовуйте тільки ті засоби, які ви добре переносите. На деякі лікарські рослини у людини буває алергія, тому уважніше підбирайте склад суміші для полоскань.
  • Інтенсивне полоскання при зубному болю НЕ рекомендується. Досить просто потримати в роті суміш для полоскання 1-2 хвилини, після чого – виплюнути її.

Рецепти відварів для полоскання при зубному болю

Пропонуємо кілька рецептів приготування відварів і настоїв для полоскання при зубному болю:

  • Настій з лушпиння цибулі. Візьміть лушпиння однієї цибулі середніх розмірів і залийте склянкою окропу. Як тільки настій охолоне, його можна використовувати для полоскань. Наберіть в рот настій, протримайте так хвилин 5-10, після чого – виплюньте. Після 3-х таких процедур біль стихне.
  • Куркума. Ці прянощі здавна застосовується в медицині як протизапальний засіб. У куркумі міститься куркумін – протизапальна, протипухлинна та антибактеріальна речовина. Куркуму використовують як для полоскань (розводять 1-2 чайні ложки в склянці теплої води), так і в якості аплікацій на уражений зуб. Розведіть куркуму з водою до утворення каші і прикладіть до хворого зуба.
  • Зелений чай з часником. Зняти зубний біль допоможе міцний зелений чай з натертим часником. Візьміть 1,5-2 столові ложки зеленого чаю і заваріть у склянці окропу. Настоюйте протягом 10 хвилин, після чого додайте в чай 5 зубчиків часнику, натертих на дрібній терці. Настоюйте суміш до тих пір, поки вона не стане теплою або кімнатної температури. Отриманий настій проціджують і полощуть ним ротову порожнину.
Куркума від зубного болю
Порошок куркуми

Компреси

Для компресів рекомендується використовувати ватні тампони. Їх попередньо змочують в міцному чаї з м’яти або у воді з ефірними оліями. Для таких цілей переважно використовують ефірні олії, які мають протизапальну і антибактеріальну властивості. Це олія календули або гвоздики. Якщо немає таких олій під рукою, то можна пожувати бутон гвоздики (пряність).

Важливо!

Гвоздика містить антисептичні та протизапальні речовини. При цьому застосовувати гвоздику під час вагітності не рекомендується, оскільки ця пряність має виражений збудливий ефект.

Вгамувати біль і запалення зуба допоможуть рослини, що містять фітонциди. Це речовини, що мають протимікробну активність. Фітонциди справляються не тільки з бактеріями, а й з грибками і найпростішими. Найбільш доступними продуктами, що містять фітонциди, є цибуля і часник.

Часникову або цибулеву кашку на кілька хвилин прикладіть до області ураженого зуба. При цьому важливо не перетримати таку кашку, в іншому випадку ризикуєте отримати опік слизової оболонки. Менш травматичний спосіб позбавлення від зубного болю – прикласти часник на зап’ястя.

Масаж при зубному болю

Вгамувати зубний біль можна за допомогою точкового масажу. Однак така техніка підходить не всім. Її не рекомендують проводити особам, які не досягли 22-річного віку. Знеболюючий масаж при зубному болю проводиться трьома способами:

  • На тильній стороні долоні промасажуйте точку, в якій розходяться великий і вказівний пальці. Масажуйте протягом 5-10 хвилин на тій руці, з якого боку болить зуб.
  • Злегка притисніть точку, розташовану за щиколоткою. Притискайте протягом 1 хвилини, а через 15-20 хвилин процедуру можна повторити.
  • Притисніть точку, яка розташовується на корені нігтя вказівного пальця. Утримуйте протягом 1 хвилини. Процедура проводиться на тій руці, з якого боку болить зуб.
Важливо!

При використанні перерахованих вище методик пацієнту слід дотримуватися наступних рекомендацій. По-перше, при хворому зубі НЕ рекомендується проводити зігріваючих процедур. Іншими словами, настої або розчини для полоскання необхідно остудити. Також не можна прикладати гарячих компресів. Пов’язано це з тим, що висока температура при бактеріальних гнійних інфекціях поніршує клінічну картину. Від цього стан хворого погіршиться.

Друге правило, яке стосується процедур по зняттю больового синдрому – дотримання правил гігієни. Перед проведенням процедур ретельно вимийте руки з милом, а для компресів використовуйте тільки чисті тканини і стерильну марлю.

 

Окремо варто розглянути властивості популярних народних засобів, що використовуються при зубного болю.

Часник від зубного болю

Як таких анестезуючих речовин в часнику немає. Однак в ньому присутня у великих кількостях бактерицидна речовина алліцин. Тому часникові аплікації і відвари допомагають при больовому синдромі бактеріального походження. При цьому будьте з часником обережними, оскільки алліцин також є і агресивною речовиною. При тривалому застосуванні є ризик отримати опік слизової оболонки.

Сода від зубного болю

Сода має антисептичні і слабкі протизапальні властивості. Якщо є нагноєння, то полоскання содою витягують гній назовні. Полоскання содою дозволяють усунути мікроби в ротовій порожнині. З цієї причини такі процедури рекомендують і після видалення зуба. У такій ситуації полоскання содою дозволяє уникнути інфікування лунки зуба і розвитку ускладнень.

Гвоздика від зубного болю

Бруньки (бутони) гвоздичного дерева використовуються не тільки в кулінарії, але і в медицині. У країнах Південно-Східної Азії і в Африці, де ростуть гвоздичні дерева бутони застосовували в якості антибактеріальних і протизапальних засобів. Гвоздику використовували для загоєння ран, усунення спазмів в органах шлунково-кишкового тракту, болісних менструаціях і при зубному болю. У більшості із вас ця пряність знайдеться в домі, і коли заболить зуб, використовуйте ці бутони. Розжуйте бутон протягом 2-5 хвилин. Цього часу вистачить, щоб з бутона вийшли ефірні олії гвоздики, що володіють перерахованими вище терапевтичними властивостями.

Гвоздика від зубного болю
Бруньки гвоздики

Сало, сира картопля та інші засоби від зубного болю

Народна медицина різних країн рясніє і іншими засобами від зубного болю:

  • Сало. Покладіть невеликий шматочок сала між щокою і ураженим зубом хвилин на 20-30. Для цих цілей годиться як свіжий, так і солоний продукт.
  • Сира картопля. Скибочку очищеної картоплі прикладайте до хворого зуба до полегшення больових відчуттів.
  • Алкоголь. Якщо немає ліків чи інших народних засобів від зубного болю – скористайтеся міцними спиртними напоями. Прополощіть ними ротову порожнину і біль стихне.
  • М’ята. У м’яті містяться активні речовини, що мають знеболюючі та охолоджуючі властивості. Як знеболюючий засіб використовуються як настої з м’яти для полоскань, так і аплікації на хворий зуб пакетиків з м’ятним чаєм.

Ліки від зубного болю

Ефективність народних засобів від зубного болю незрівнянно нижча від знеболюючих препаратів. Для зняття зубного болю застосовуються анальгетики, більшість з яких представлені нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗП). Це препарати, які блокують фермент циклооксигеназу, необхідну для синтезу простагландинів – основних медіаторів запалення.
Сьогодні від зубного болю застосовуються десятки анальгетиків, серед яких препарати на основі ібупрофену, кеторолаку, німесуліду, кетопрофену та інших речовин.

Зубний біль у дітей

Якщо зуб болить у дитини: що робити перед візитом до лікаря

Підходи в лікуванні дорослих і дітей відрізняються в силу різних фізіологічних особливостей дитячого організму. Відразу скажемо, що народні засоби для втамування зубного болю у дітей працюють гірше, ніж у дорослих. Крім того, ефективність тих чи інших методів втамування болю у дітей залежить від конкретної причини зубного болю.

У дітей зуби болять при прорізуванні, недавньому видаленні молочних зубів, карієсі, пульпіті або при механічних травмах. Якщо у дитини розболівся зуб, то уважно огляньте ротову порожнину. Оцініть стан слизової, чи немає почервоніння, запалення і набряків. Огляньте міжзубні щілини. Цілком можливо, що причиною зубного болю служить застрягла в зубах кісточка. Після того, як ви її заберете і почистите зуби, біль відійде. В інших випадках – відведіть дитину до лікаря.

Болі при прорізуванні зубів

При хворобливому прорізуванні зубів малюкові можна дати погризти охолоджені овочі, фрукти (морква, яблуко і інші) або прорізувач. Якщо це не заспокоїть малюка, а його ясна стали червоними, то народні засоби відкладаємо в сторону і йдемо до лікаря. Не давайте дитині знеболююче без призначення лікаря!

Карієс, пульпіт, гінгівіт і болі після видалення зуба у дітей

Звертатися до лікаря варто і при таких поширених захворюваннях як карієс, пульпіт або гінгівіт. Перед зверненням до лікаря рекомендуємо зв’язатися з фахівцем по телефону і проконсультуватися щодо знеболюючих засобів, якими можна скористатися перед візитом.

Якщо немає під рукою знеболювального для дітей, то скористайтеся полосканнями розчином солі. Що стосується полоскань і компресів з використанням лікарських трав (ромашки, шавлії, куркуми і інших), то дітям вони НЕ рекомендовані.

Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Коментарі до статті
Общая оценка
4 / 5
  • Все комментарии 2
  • Нейтральные 1
  • Положительные 1
  • Женя 12.08.2023

    Киш мене тухеси неправильно пишуть , адже після видалення зуба не можна випивати кров'яний згорток . Обережно , аферисти !

    • 1
    • 1
  • Гуменчук юля 04.01.2023

    Дакую за допомогу рекомендую всім народні методи лікування

    • 3
    • 0

Ответ на комментарий от

Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки