Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (0)

Клиноподібний дефект: причини виникнення та лікування

Клиновидний дефект - одна з різновидів некаріозного ураження твердих тканин зуба. Поразка зачіпає пришийкову частину зуба, де утворюється клиноподібна виїмка. Причини такої патології - все ще предмет для дискусій, оскільки єдиної теорії походження клиноподібного дефекту немає. У цьому матеріалі розглядаємо основні причини, симптоми і способи лікування такого дефекту.

  • 1164
  • ~ 11 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 21.07.2022
  • Дата останнього редагування: 15.10.2023
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Клиновидний дефект зуба: що це таке

Під клиноподібним дефектом розуміють ураження емалі зубів некаріозного походження. Характерна риса такої патології – утворення у шийки зуба западин клиноподібної форми. Найчастіше такі зміни зачіпають передні зуби.

Клиноподібний дефект головним чином характеризує ураження емалі. Ступінь патологічних змін може бути різною, аж до відколу коронкової частини зуба. Клиноподібні дефекти відзначаються в будь-якому віці, але найчастіше це відбувається у літніх осіб і людей середнього віку.

Клиноподібний дефект

Причини патології

Точні причини розвитку клиноподібного дефекту поки залишаються неясними. Розглядається кілька теорій щодо появи такої патології. Кожна з цих гіпотез має, як свої сильні, так і слабкі сторони. Розглянемо їх детальніше:

Механічна теорія

Згідно механічної теорії клиноподібний дефект розвивається через травматичний вплив на зубну емаль, головним чином щіткою. Підтверджуючим фактом в даному випадку є та обставина, що дефект найчастіше виникає на іклах і малих корінних зубах. Ще одним спостереженням на користь даної теорії є характер порушень у лівшів і правшів. Так, у лівшів більш виражені ураження в пришийковій області зубів відзначаються з правого боку (оскільки лівші інтенсивніше чистять праву сторону зубного ряду), а у правшів, відповідно, з лівого боку.

У чому проблема механічної теорії

Далеко не у всіх людей, хто користується зубною щіткою, розвивається клиноподібний дефект. Більш того, така патологія зустрічається і серед осіб, які зовсім не чистять зуби. Крім того, обстеження тварин показали, що такий дефект виявляється у коней і корів. Таким чином, максимум, що ми можемо «покласти» на зубну щітку – це несприятливий фактор для осіб, хто вже схильний до розвитку клиноподібного дефекту (або при наявності іншої проблеми, яка призводить до такої патології).

Хімічна теорія

Згідно хімічної теорії, руйнування твердих тканин зуба виникає на тлі агресивної дії кислот. Останні утворюються при бродінні харчових залишків в пришийковій зоні. Тут важливо розділяти каріозні і некаріозні ураження кислотами. Якщо в першому випадку мова йде про кислоти, що виділяються бактеріями ротової порожнини, то в другому – про кислоти, що утворюються при переробці залишків їжі в області шийки зуба.

Клиноподібний дефект одного зуба
Клиноподібний дефект одного зуба

Неправильний прикус

Ще одна теорія виникнення клиноподібного дефекту – фізико-механічна. Передбачається, що через неправильний прикус на зуби розподіляється неправильне навантаження. Це в свою чергу може привести до ураження твердих тканин зуба в пришийковій області.

Сучасні теорії розвитку клиноподібного дефекту

Все більше даних говорить про те, що клиноподібний дефект розвивається внаслідок захворювань ендокринної, нервової систем і внутрішніх органів. Зокрема, це захворювання шлунково-кишкового тракту. Майже чверть хворих з клиноподібним дефектом страждає патологіями травного тракту. Також у багатьох пацієнтів з такою стоматологічною проблемою чимало інфекційних енцефалітів.

Важливо!

Важливим фактором у розвитку клиноподібного дефекту є бруксизм і патологічна стертість емалі. Часто бруксизм відзначається у дітей в нічний час. Однак проблема турбує і дорослих, особливо при перевтомі і стресах. При бруксизмі великий тиск чиниться на емаль, що призводить до руйнування верхнього шару твердих тканин.

Симптоми і стадії

Процес руйнування твердих тканин зуба часто відбувається безболісно. З цієї причини багато хто не помічає патологічного процесу, особливо, якщо не ретельно оглядати ротову порожнину перед дзеркалом під час гігієнічних процедур. До помітних симптомів клиноподібного дефекту відносяться такі прояви:

  • Витончення емалі в пришийковій області – місце, де зуб межує з яснами.
  • Зміна кольору в пришийковій області. Це один з перших симптомів, який повинен насторожити вас.
  • Гіперестезія – підвищена чутливість емалі до термічних або хімічних подразників, наприклад, холодне, гаряче, кисле.
  • Поява клиноподібної виїмки – виражений симптом патології.

Розрізняють декілька стадій розвитку клиноподібного дефекту:

Початковий клиновидний дефект

1. Початкова стадія

Початкові зміни – непомітні, їх можна побачити тільки за допомогою спеціального збільшувального обладнання у лікаря.

Клиноподібний дефект

2. Поверхнева стадія

Поверхневі зміни – поява ледь видимих щілин.

Клиноподібний дефект

3. Середня стадія

Середній ступінь ураження – глибина виїмки досягає 0,3 мм, а дентин стає жовтим.

Клиноподібний дефект

4. Глибока стадія

Глибокий клиновидний дефект – глибина ураження більше 0,3 мм. уражаються глибокі шари дентину. Якщо лікування не проводити, то можлива втрата коронки.

Діагностика

Діагностика при підозрі на клиноподібний дефект зубів здійснюється на підставі зовнішнього огляду. Грамотний лікар відрізнити патологію від ерозії зубів або пришийкового карієсу. При необхідності проводиться фарбування йодом або метиленовим синім, що дає лікарю інформацію щодо характеру ураження емалі.

Важливо: диференціальна діагностика

Для постановки вірного діагнозу важливу роль відіграє диференціальна діагностика. Зокрема, лікареві слід відрізнити клиноподібний дефект від пришийкового карієсу. Обидві ці патології зовні дуже схожі, проте етіологія у них різна, що вимагає різних підходів в лікуванні. Одним з диференціальних ознак клиноподібного дефекту є наявність твердої і гладкої емалі, яка не втратила свого блиску.

Чи потрібно лікувати клиноподібний дефект

Клиноподібний дефект – патологія, що носить прогресуючий характер. Якщо її не лікувати, то в такому випадку виникає ризик повної втрати коронкової частини зуба, що в майбутньому зажадає реставрації або імплантації. Тому клиноподібний дефект – це не тільки і не стільки естетична проблема, а й небезпека втрати зуба.

Лікування клиноподібного дефекту
Лікування клиноподібного дефекту

Клиноподібний дефект: лікування

Залежно від першопричини і супутніх стоматологічних захворювань, пацієнту при клиноподібному дефекті пропонують різні варіанти лікування, а саме:

  • Фторування емалі – процедура, спрямована на зміцнення зубної емалі за допомогою фторвмісних препаратів. Це можуть бути фторвмісні таблетки, фторована вода або фторовані пасти. Курс лікування також залежить від ступеня ураження емалі.
  • Ремінералізація емалі – лікування по відновленню мінерального складу емалі. Лікування зводиться до використання аплікацій з препаратами натрію і кальцію.
  • Ортодонтичне лікування – застосування брекетів та інших ортодонтичних конструкцій для виправлення прикусу та інших дефектів зубного ряду, які можуть провокувати розвитку клиноподібного дефекту.
  • Пломбування – видалення уражених тканин в пришийковій області і накладення туди пломби. Як правило, в таких випадках застосовуються рідкотекучі композитні пломбувальні матеріали.
  • Вініри – спосіб реставрації зубів за допомогою керамічної облицювання, що закриває зовнішню і жувальну поверхні передніх зубів.

Після лікування

Важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря після лікування. Залежно від ступеня ураження зуба і виду лікування, рекомендації можуть бути різними. Наприклад, якщо це носіння ортодонтичних конструкцій, то носити їх потрібно в чіткій відповідності з вимогами. В іншому випадку ефективність терапії знизиться.

Клиноподібний дефект: лікування в домашніх умовах

Застосування народних засобів при клиноподібному ефекті малоефективно. Якщо емаль ушкодилася, то патологічний процес не зупинити без кваліфікованої стоматологічної допомоги. Тому при виявленні проблем в пришийковій області зуба – якомога швидше звертайтеся до лікаря.

Клиноподібний дефект

Клиноподібний дефект: профілактика

Специфічних заходів профілактики щодо клиноподібного дефекту не існує. Гарантовано уникнути розвитку патології не можна, проте можна істотно знизити ймовірність її появи. 

Дотримуйтеся наступних правил:

  • Дотримуйтесь гігієни ротової порожнини: чистку зубів проводьте двічі в день. Правильно підбирайте зубну щітку і пасту. У цьому вам допоможе стоматолог, враховуючи анатомо-фізіологічні особливості зубів і ротової порожнини.
  • Регулярно проводьте обстеження у лікаря-стоматолога. Для раннього попередження стоматологічних захворювань рекомендується відвідувати лікаря для планових оглядів мінімум 1 раз на півроку.
  • Своєчасно лікуйте стоматологічні захворювання. Не запускайте хвороби до останніх стадій, коли врятувати зуб буде складно.
  • Слідкуйте за загальним станом здоров’я, оскільки клиновидний дефект, ймовірно, розвивається на тлі інших захворювань в організмі.
  • Зведіть до мінімуму вживання кислих продуктів і напоїв. Також обмежте споживання солодощів.

Лікування в ЦІС

У Центрі Ізраїльської Стоматології лікування клиноподібного дефекту здійснюється кваліфікованими лікарями. У нашій клініці використовуються сучасні методики лікування і відновлення зубів, навіть при повній деградації коронкової частини.

До кожного пацієнта в клініці ЦІС індивідуальний підхід. Тактика лікування підбирається командою лікарів після проведення діагностики, з урахуванням всіх особливостей захворювання і анатомо-фізіологічних характеристик щелепно-лицевої системи.

Висновок

Підведемо підсумки:

  • Клиноподібний дефект – проблема, що вимагає якнайшвидшого втручання. Це прогресуюча патологія, яка може привести до втрати зуба.
  • У лікуванні клиноподібного дефекту застосовуються різні технології і методики. Серед таких – пломбування, ремінералізація, ортодонтичне лікування та інші.

Джерела:

  1. Bartlett DW, Shah P. A critical review of non-carious cervical (wear) lesions and the role of abfraction, erosion, and abrasion. J Dent Res. 2006 Apr;85(4):306-12.
  2. Grippo JO. Abfractions: a new classification of hard tissue lesions of teeth. J Esthet Dent. 1991 Jan-Feb;3(1):14-9.
  3. Sarode GS, Sarode SC. Abfraction: A review. J Oral Maxillofac Pathol. 2013 May;17(2):222-7.
  4. Grippo JO, Simring M, Coleman TA. Abfraction, abrasion, biocorrosion, and the enigma of noncarious cervical lesions: a 20-year perspective. J Esthet Restor Dent. 2012 Feb;24(1):10-23.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки