Резервні номери телефонів: 0 (96) 598 66 30
  • 18
  • Нам
  • Років
Пн - Сб  з 9.00 – до 21.00 Працюємо Пн - Сб
  • 0 800 33-08-12
  • Зателефонувати
Гаряча лінія
Коментарі (0)

Міст або імплант: що краще поставити?

Що краще — імплант або міст? Цим питанням задаються майже всі, хто бажає відновити зубний ряд. У кожної з цих методик є свої переваги і недоліки. Рішення приймає пацієнт після консультації з лікарем. Враховуються не тільки медичні показання, а й бажання пацієнта.

  • 2074
  • ~ 14 хвилин читання
Зберегти статтю в:
  • Дата публікації: 21.07.2022
  • Дата останнього редагування: 02.09.2022
Зміст статті
Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Що краще — міст або імплант?

Для початку трохи термінології. Зубний міст (або мостоподібна конструкція) — це зчеплені між собою коронки, які кріпляться на опорні зуби. Це досить популярний спосіб відновлення зубного ряду, коли у пацієнта бракує одного або відразу декількох зубів.

Установка зубного моста
Встановлення зубного мосту

Імпланти (або імплантати) представляють собою металеві (як правило, титанові) конструкції, які замінять корінь втраченого зуба. Багато хто помилково вважає, що імплант — це весь штучний зуб. Але це не так. Після установки імпланта на нього ставлять абатмент (сполучна ланка), а потім вже і коронку.

Установка імпланта
Встановлення імпланта

Сьогодні імплантологічні технології дозволяють якісно відновити відсутні зубні елементи. Такі вироби довговічні, можуть прослужити все життя. У зв’язку з цим і лікарі, і пацієнти більше віддають перевагу саме імплантам. При цьому у кожної з процедур є свої переваги і недоліки, про які йтиметься далі.

Міст або імплант: переваги і недоліки

Ми зібрали воєдино всі критерії, за якими оцінюють зубні мости або імплантати в таблицю 1.

Таблиця 1. Переваги та недоліки мостів і імплантів

Критерій оцінки

Імплант

Зубний міст

 

Ціна

Вартість імплантації кусається. Перш за все, пов’язано це з дорогими елементами, які використовуються для установки штучних зубів. Однак, з огляду на той факт, що імплант прослужить набагато довше, то в перспективі таке рішення дозволить вам заощадити кошти.

Мостоподібні конструкції виготовляються з недорогих матеріалів. Це спеціальний пластик, металокераміка або метал. Поставити мостоподібний протез також не вимагає складних маніпуляцій. Це порівняно проста процедура.

Особливості виробів

Імплант — це титановий стрижень, що імітує роль зубного кореня. Після імплантації на імплант встановлюють абатмент і коронку.

Зубний міст — це зчеплені між собою коронки зубів, яких кріплять або на зуби, або на імпланти. 

Кількість зубів, що підлягають відновленню

Один імплант замінює один зуб. При цьому можна відновити весь зубний ряд на 4 або 6 імплантах (на них потім кріпиться протез). 

Зубні мости дозволяють відновити один або відразу декілька зубів.

 

Шкода для здорових зубів

При установці імпланта сусідні здорові зуби не чіпають. Коронка, яку встановлюють на абатмент, підбирається виходячи з розмірів простору між здоровими зубами.

Для установки моста необхідно обточити сусідні зуби (на яких він кріпиться). Видалення твердих тканин здорових зубів в подальшому призводить до поступового їх руйнування.

Сумісність з тканинами ротової порожнини

Згодом імплант зростається з кістковою тканиною. Цей процес називається остеоінтеграцією. Титан інертний і більш ніж в 99% випадків не викликає відторгнення. При установці імпланта між виробом і тканинами не утворюється ніяких щілин, що знижує ймовірність розвитку інфекції.

Між тканинами ясен і зубним мостом залишаються невеликі отвори. Туди потрапляють частинки їжі і мікроорганізми, що істотно підвищує ймовірність інфекційно-запального процесу. У цьому сенсі зубні мости потребують ретельного гігієнічного догляду.

Термін служби виробів

Імпланти — довговічні конструкції. Термін їх служби складає від 20-25 років і до довічної експлуатації (особливо якщо правильно доглядати за зубами). 

Термін служби зубних мостів обмежений. Максимум вони прослужать до 10 років.

Як вироби впливають на кістки

Після установки імпланта на щелепні кістки здійснюється релевантне навантаження при жуванні. Це дозволяє уникнути атрофії кістки (яка розвивається, якщо немає навантаження після втрати зубів).

Зубний міст не забезпечує адекватного навантаження на щелепні кістки. Це призводить до розвитку деструктивних процесів в щелепі. Можлива і зміна зовнішності людини. Наприклад, це опущення куточків губ і зменшення розмірів нижньої третини обличчя.

 

Як довго триває процедура

Імплантація одного зуба займає приблизно 2-3 місяці. Класична схема імплантації передбачає 2 етапи. На першому встановлюється сам імплант. Потім йде етап остеоінтеграції, який займає кілька місяців, поки імплант повністю не приживеться в кістковій тканині. Тільки після цього пацієнтові встановлюють абатмент і ставлять коронку. Сама ж процедура по установці імпланта в щелепу займає до 1 години.

Деяким пацієнтам проводиться і одномоментна імплантація, при якій абатмент з коронкою ставляться відразу ж після установки імпланта. Але таку процедуру проводять рідко, оскільки основна умова для одномоментної імплантації — відсутність запального процесу на місці видаленого зуба (що буває вкрай рідко).

Установка мостоподібної конструкції займає приблизно 1 місяць. Пов’язано це, перш за все, з необхідністю в лікуванні опорних зубів. У деяких випадках пацієнт потребує видалення додаткових зубів або їх депульпацію. Однак після всіх цих процедур ставити міст відразу не можна. Потрібен час для загоєння.

Рівень комфорту 

До імплантів пацієнти звикають швидко. Під час приживлення людина не відчуває дискомфорту.

До зубних мостів потрібно звикнути. Деякий час можуть боліти опорні зуби і ясна. 

Ускладнення

Ускладнення після установки імплантів виникають приблизно в 3-5% випадків. Найпоширенішими видами таких ускладнень є кровотеча, запальний процес, біль, розходження швів і інші. Що стосується відторгнення імпланта, то це відбувається дуже рідко — менше 1% випадків.

Найпоширеніше ускладнення після установки мостоподібної конструкції — оголення шийки опорних зубів. Якщо лікар неправильно їх обточив, то оголення шийки стає ще більш вираженим.

Крім того, носіння мостів пов’язане з підвищеним ризиком інфекційно-запальних захворювань. Існує небезпека розвитку вторинного карієсу.

Різниця в лікуванні

Що обрати — міст або імплант, вирішувати пацієнтові і лікареві. Завдання лікаря в даному випадку — адекватно оцінити стан ротової порожнини пацієнта і запропонувати оптимальні варіанти. Це може бути мостоподібний протез або імплантація. Також пацієнтові можуть запропонувати й інші варіанти, наприклад, носіння знімного протезу. В даному випадку багато залежить саме від медичних показань — наскільки вони задовольняють запити пацієнта.

Перш, ніж вибирати зубний міст або імплант, лікар докладно розповість пацієнтові про всі нюанси лікування в обох випадках. Розглянемо ключові відмінності цих методик:

  • Установка мостовидних конструкцій проходить швидше, ніж імплантів. При імплантації пацієнту доведеться почекати 2-4 місяці, поки штучний корінь не приживеться, після чого можна приступати до фінальної частини імплантації — установки коронки зуба. З мостовидними виробами все простіше. На їх установку потрібно від 2-х до 4-х тижнів.
  • Операція. Для встановлення імпланта пацієнтові проводять хірургічну операцію. На щелепній кістці роблять отвори (кісткове ложе), куди, власне, встановлюють імплант. Для установки мостовидних конструкцій операції не потрібно. Проводиться лише обточування опорних зубів. Іноді також виникає необхідність у видаленні і депульпації зубів.
  • Жувальне навантаження. За допомогою імпланту вдається відновити жувальне навантаження на щелепу. Це запобігає розвитку атрофічних процесів в щелепній кістці. Установка мостоподібних конструкцій не дозволяє домогтися рівномірного навантаження на щелепи.

Що дешевше — міст або імплант?

Установка імпланта коштує дорожче. Але якщо врахувати тривалість експлуатації імплантів, то з часом імпланти окупляться. Враховувати потрібно і наслідки від зубного моста — небезпека появи карієсу, руйнування опорних зубів і інші. Через такі ускладнення пацієнтові доведеться регулярно відвідувати стоматологію. А це не тільки втрата часу, але і додаткових коштів.

Наслідки зубного мосту
Наслідки від зубного мосту

Протипоказання для установки імплантів і мостів

Переймаючись питанням — імплантація зубів або міст, також потрібно враховувати і протипоказання. Розглянемо ситуації, коли не можна ставити мости, і коли не вийде поставити імплант.

Протипоказання для установки моста:

  • серйозні дефекти в зубному ряду (більше 4-х зубів);
  • важкі форми пародонтозу або пародонтиту;
  • остеопороз;
  • атрофія кісткової тканини;
  • відсутність крайніх молярів.

Протипоказання для установки імплантів:

  • аутоімунні захворювання;
  • злоякісні пухлини;
  • туберкульоз;
  • важкі захворювання нервової системи.

Існують також і відносні протипоказання для установки мостів і імплантів. Наприклад, це погана гігієна ротової порожнини, наявність запальних захворювань, порушення прикусу та інші. Після усунення цих проблем можна приступати до протезування. Докладніше про протипоказання можна прочитати в окремій статті. 

Ускладнення після установки

Встановлений міст або імплант можуть давати ускладнення, серед яких:

  • Відчуття дискомфорту і біль в перші дні після установки. Як правило, ці відчуття проходять протягом кількох днів. Якщо дискомфорт і біль зберігаються більше 10 днів — звертайтеся до лікаря.
  • Потрапляння їжі в щілини. Характерно для мостоподібних конструкцій. При відсутності ретельної гігієни зростає ризик розвитку карієсу.
  • Відторгнення. У дуже рідкісних випадках (менше 1%) імпланти відторгаються. Стан супроводжується запаленням, кровотечею і сильним болем. У такому випадку потрібно негайно звернутися до лікаря.

Термін служби сучасних імплантатів і мостів

Мостоподібні конструкції прослужать кілька років, максимум – 10. Що стосується імплантів, то вони прослужать 20 років і більше.

Що виглядає естетичніше — міст або імплант

Імплант або мостовидний протез володіють хорошими естетичними показниками. При цьому з точки зору естетики імпланти краще. Мости з часом можуть псуватися, з огляду на наявність щілин між коронкою і яснами.

Профілактика втрати кісткової маси

Для збереження кісткової маси щелеп доцільно ставити імплант. Це забезпечить адекватне навантаження на щелепу, що дозволить уникнути атрофії.

Висновок

Підведемо підсумки:

  • При виборі “міст або імплант” перевагу віддають імплантам. Мостовидні конструкції розглядають як альтернативу.
  • При відсутності всіх зубів є можливість встановити міст на імплантатах. Технології All-on-4 або All-on-6 дозволяють відновити весь зубний ряд.
  • Вибираючи зубний імплант або міст лікар, перш за все, спирається на медичні показання і стан ротової порожнини пацієнта. Обов’язково проводиться діагностика на наявність абсолютних або тимчасових протипоказань.

Поширені запитання

  • Що краще ставити на жувальні зуби?

    Краще ставити імпланти, оскільки на ці зуби припадає максимальне навантаження.

  • Що краще ставити на передні зуби?

    Також краще ставити імпланти, враховуючи як фізіологічні, так і естетичні показники.

  • Що дорожче імплант або мостовидний протез?

    Імпланти дорожче, але з часом вартість імпланта окупається.

  • Що болючіше встановлювати?

    Обидва вироби встановлюють під місцевою анестезією. Пацієнт не відчуває болю. Вже після встановлення імпланту пацієнта можуть турбувати болі, що можна купірувати знеболюючими препаратами. Як правило, такі відчуття тривають кілька днів.

УВАГА!

Цей матеріал не замінює консультації лікаря та не може бути використаним для встановлення діагнозу або лікування.

Джерела:

  1. Aboush Y.E.Y., Jenkins C.B.G. The Bonding of an adhesive resin cement to single and combined adherends encountered in resin-bonded bridge work: an in vitro study // Brit. Dent. J. — 1991. — Vol.171, N6. — P.166-169.
  2. Боровский Е. В., Антонов М. Е. Одномоментное замещение единично отсутствующего зуба // Клиническая стоматология. — 1997, № 4. — С. 16-18.
  3. Al-Sabbagh M, Okeson JP, Khalaf MW, Bhavsar I. Persistent pain and neurosensory disturbance after dental implant surgery: pathophysiology, etiology, and diagnosis. Dent Clin North Am. 2015 Jan;59(1):131-42. doi: 10.1016/j.cden.2014.08.004. Epub 2014 Oct 11. PMID: 25434562.
Сподобалася стаття? Поділіться їй із друзями!
Залишіть коментар
Ваша оцінка
Кушнірук Світлана Михайлівна
Отримайте консультацію

Наші лікарі нададуть вам висококласну консультацію і дадуть відповідь на всі питання.

Звязатися з нами для консультації:
0 800 33-08-12 Зателефонувати

    * - поле є обов'язковим для заповнення
    Кушнірук Світлана Михайлівна

    Головний лікар ЦІС, стоматолог імплатолог вищої категорії, cтаж 23 роки